Categories
AGENDA EKONOMI NASIONAL

Bank Islam terima 10,000 mohon lanjut moratorium

KUALA LUMPUR, 15 SEPT: Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB) menerima kira-kira 10,000 permohonan lanjutan moratorium membabitkan segmen peruncitan bagi tempoh Ogos sehingga setakat semalam.

Ketua Pegawai Eksekutif Bank Islam Mohd Muazzam Mohamed turut menjangkakan jumlah itu akan terus meningkat dalam tempoh dua minggu akhir bulan ini.

Sehubungan itu, beliau meminta pelanggan yang masih terjejas akibat Covid-19 agar segera menghubungi bank berkenaan untuk mengatur penyelesaian terbaik berikutan tempoh moratorium enam bulan akan berakhir hujung bulan ini.

“Pada masa ini, proses permohonan hanya mengambil masa empat hari bekerja jika dokumen lengkap. Kita khuatir jika pelanggan lewat, proses pemohonan juga akan ambil masa yang lama,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas majlis penyerahan zakat perniagaan berjumlah RM40,000 kepada Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) hari ini yang turut dihadiri Ketua Eksekutif PTPTN Ahmad Dasuki Abdul Majid.

Mohd Muazzam berkata, Bank Islam turut membuka 10 cawangannya pada dua Sabtu berturut-turut (12 dan 19 September) bagi memudahkan urusan pelanggan yang memerlukan bantuan pembayaran balik pinjaman/pembiayaan pasca moratorium.

Pada Julai lepas, kerajaan mengumumkan lanjutan moratorium dan bantuan bank bersasar selama tiga bulan, khusus untuk golongan yang benar-benar memerlukan dan terbukti terus terjejas akibat penularan pandemik Covid-19.

-BERNAMA