Categories
AGENDA NASIONAL

Kerajaan digesa batal cadangan tabika elit, elak perpaduan retak

SHAH ALAM, 1 OKT: Kerajaan Persekutuan digesa menolak cadangan Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas) bagi mewujudkan Taman Bimbingan Kanak-Kanak (Tabika) elit kerana ia melebarkan kesenjangan di antara golongan berpendapatan rendah (B40) dan tinggi (T20) yang boleh meretakkan perpaduan.

Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata tabika elit tersebut bertentangan dengan aspirasi pendemokrasian pendidikan awal kanak-kanak.

“Aspirasi pendemokrasian pendidikan awal kanak-kanak dipelopori sebelum ini dengan rancangan menggabungkan institusi-institusi pendidikan awal kanak-kanak melalui penubuhan satu jawatankuasa khas.

“Rancangan ini (penggabungan) dimaklumkan kepada Dewan Rakyat pada November 2018 bahawa Kabinet meluluskan pembentukan jawatankuasa khas yang berperanan mengawal selia secara bersepadu penubuhan dan operasi institusi pendidikan awal kanak-kanak,” katanya dalam kenyataan.

Beliau menjelaskan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyatakan pendidikan awal kanak-kanak (ECD) penting kerana ia merupakan asas kritikal pembangunan dan kejayaan.

Wan Azizah berkata menurut WHO, wawasan strategik dalam pendidikan awal kanak-kanak perlu menitik beratkan kualiti persekitaran membina termasuk pendekatan hidup dan pendidikan melibatkan ibu bapa, penjaga, keluarga dan masyarakat.

“WHO berpendapat Kerajaan dan masyarakat sivil harus bekerjasama dengan keluarga bagi menyediakan akses saksama kanak-kanak kepada persekitaran berkualiti lagi membina,” katanya.