Categories
AGENDA EKONOMI NASIONAL

Kesan PKPB ke atas KDNK hanya minimum – Midf Research

KUALA LUMPUR, 13 OKT: Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dijangka hanya memberi kesan minimum kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia.

Kerajaan menguatkuasakan PKPB mulai 13-26 Oktober di Sabah dan 14-27 Oktober di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya.

MIDF Research berkata memandangkan PKPB kurang ketat berbanding perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan Bersasar (TEMCO), impak gangguan seharusnya sedikit kerana kebanyakan aktiviti ekonomi akan dibenar meneruskan aktiviti seperti biasa, tertakluk kepada tatacara operasi piawai (SOP).

Sehubungan itu, firma penyelidikan itu mengekalkan unjuran KDNKnya pada penguncupan -4.8 peratus untuk 2020.

“Dalam laporan kami sebelumnya, kami menganggarkan sekiranya TEMCO selama sebulan dilaksanakan di Lembah Klang, kesannya kepada ekonomi Malaysia boleh mencecah RM28.8 bilion dari segi kerugian output atau -1.9 peratus daripada KDNK ekoran kemerosotan dalam permintaan agregat.

“Ini ialah kerana berdasarkan saiz ekonomi, Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya menyumbang sekitar 40 peratus kepada KDNK Malaysia. Ini boleh menjurus kepada penguncupan yang lebih dalam bagi pertumbuhan ekonomi Malaysia dengan KDNK diunjur menguncup pada kadar yang lebih meruncing sebanyak -6.7 peratus,” katanya.

Anggaran itu dikira berdasarkan kepada andaian TEMCO di Lembah Klang akan menjadi ketat seperti PKP semasa gelombang pertama penularan Covid-19,” katanya.

Dari sudut permintaan, sekatan pergerakan fizikal akan memberi kesan buruk terhadap kedua-dua tahap dan kepelbagaian aktiviti penggunaan, katanya.

“Kami menyedari kesan utama PKPB ke atas ekonomi terutama disebabkan oleh perbelanjaan pengguna yang lemah dan kesan limpahan kepada industri perkhidmatan, terutama subsektor berkaitan pengguna seperti sektor perdagangan runcit, restoran, hotel, pengembaraan, pendidikan dan rekreasi,” katanya.

Untuk pasaran pula, MIDF Research menjangkakan terdapatnya beberapa sentimen negatif jangka pendek berikutan pelaksanaan PKPB sambil menyatakan pasaran mungkin berada dalam situasi tidak menentu pada masa ini.

“Kami percaya para pelabur perlu memilih saham berpotensi yang mempunyai asas yang kukuh dan berpendapatan defensif,” kata beliau.

-BERNAMA