Categories
AGENDA NASIONAL

Agenda digitalisasi diperhebat, bantu rakyat – EXCO

SHAH ALAM, 15 NOV: Kerajaan Negeri bakal memperhebat inisiatif digitalisasi bagi membantu rakyat terkesan akibat Covid-19, kata EXCO pembangunan usahawan.

Rodziah Ismail berkata kajian mendapati pendapatan seramai 36 peratus daripada 6.6 juta penduduk Selangor terjejas sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan.

“Malah kajian juga mendapati kira-kira 84 peratus rakyat mempunyai simpanan yang hanya mampu bertahan selama tiga bulan sahaja, perkara ini membimbangkan kita.

EXCO Perumahan dan Kesejahteraan Bandar dan Pembangunan Usahawan, Rodziah Ismail bersama Ketua Pengarah Eksekutif MSSB, Fareed Mohd Asharee serta Ketua Degitalisasi Perbadanan Menteri Besar, Kamarul Nizam Kassim bergambar bersama di pejabat Media Selangor selepas bual bicara pendigitalan dan keusahawanan di Studio Media Selangor, Shah Alam pada 14 November 2020. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI

“Cara untuk membantu adalah mengajar mereka bagaimana perniagaan dalam talian boleh mengubah nasib kerana boleh dilakukan tanpa perlu ada kedai atau gerai secara fizikal,” katanya dalam program bual bicara Media Selangor.

Sejumlah RM369 juta diperuntuk bagi menjayakan agenda Negeri Pintar Ulung dan Agenda Digitalisasi dalam Belanjawan Selangor 2021.

Dato’ Menteri Besar berkata usaha itu bagi menggerak ekonomi secara holistik melalui transformasi sistem perkhidmatan, sosial, perniagaan dan keusahawanan, penciptaan nilai serta seni kreatif.

Dato’ Seri Amirudin Shari menjelaskan dasar itu juga memecahkan stigma bahawa pendigitalan tidak membunuh peluang pekerjaan, sebaliknya mewujudkan peluang pekerjaan.