Categories
AGENSI EXCO SELANGOR

Agro Prihatin Selangor tawar hasil tani berkualiti, harga murah

SHAH ALAM, 15 JULAI: Produk hasil tani dijual di Agro Prihatin Selangor menawarkan harga jauh lebih murah berbanding pasaran, kata EXCO industri asas tani.

Ir Izham Hashim berkata menjadi fokus Kerajaan Negeri membantu golongan petani selain memastikan hasil pertanian mereka dipasarkan.

“Kita merangka dua perkara penting iaitu membantu petani yang saban hari membanting tulang dalam menyedia dan mengeluarkan produk pertanian.

“Selain hasil tersebut dipasarkan dan rakyat menikmati produk berkualiti, harga berpatutan yang jauh lebih murah dari pasaran,” katanya menerusi video Agro Prihatin Selangor di Facebook Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS).

Sementara itu, ketua pegawai eksekutif kumpulan PKPS Dato’ Abd Ghariff Amin berkata terdapat empat jawatankuasa penting dalam melaksanakan program Agro Prihatin Selangor.

“Bermula daripada jawatankuasa aduan yang mana mereka akan menilai hasil komoditi kemudian pihak logistik akan ambil dan bawa ke Agro Prihatin untuk dijual.

“Satu lagi jawatankuasa penentu harga yang menentukan produk dijual pada harga ladang, borong atau runcit,” katanya yang tidak akan bebankan petani dengan menjual pada harga terlalu rendah.

Pada 9 Jun, Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari berkata sebanyak RM1.5 juta diperuntuk bagi melaksanakan Program Agro Prihatin dengan membeli lambakan hasil tani dan menjual semula 50 peratus lebih murah berbanding harga pasaran di lokasi terpilih.