Categories
AGENDA NASIONAL

Batal Ordinan Darurat tanpa perkenan Agong hina institusi raja

SHAH ALAM, 29 JULAI: Pengumuman kerajaan membatalkan semua Ordinan Darurat tanpa perkenan Yang di-Pertuan Agong pada Isnin lalu dianggap tindakan menghina institusi diraja.

Ketua pembangkang berkata pengumuman Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM) Datuk Seri Takiyuddin Hassan dalam Mesyuarat Khas Dewan Rakyat itu juga dilihat sebagai melanggar perlembagaan negara.

“Ini jelas menunjukkan kabinet diketuai Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin termasuk Takiyuddin melanggar perlembagaaan, menghina institusi diraja terutama Yang di-Pertuan Agong.

“Ini (pengumuman) juga mengelirukan dewan (Dewan Rakyat) dan rakyat serta tidak bercakap benar. Kita tuntut perdana menteri letak jawatan,” kata Datuk Seri Anwar Ibrahim selepas membacakan kenyataan dikeluarkan Istana Negara di Parlimen hari ini.

Terdahulu Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara menerusi kenyataan berkata Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menzahirkan rasa amat dukacita dengan pembatalan Ordinan Darurat tanpa perkenan Baginda.

Menurut Datuk Indera Ahmad Fadil Shamsuddin, Seri Paduka Baginda juga menzahirkan dukacita kerana perkara diperkenan dan dititahkan pada 24 Julai lalu kepada Takiyuddin dan Peguam Negara Tan Sri Idrus Harun supaya pembatalan Ordinan Darurat dibentang serta dibahaskan di Parlimen tidak dilaksanakan.

Baginda juga menitahkan kenyataan menteri di Parlimen tidak tepat dan mengelirukan ahli dewan selain permohonan pembatalan yang dibuat pada 21 Julai lalu dilakukan secara tergesa-gesa.

Pada Isnin lalu, Takiyuddin mengumumkan kerajaan memutuskan untuk tidak akan menasihati Yang di-Pertuan Agong untuk menyambung Proklamasi Darurat yang akan tamat pada 1 Ogos ini.

Beliau berkata kerajaan juga memutuskan berdasarkan Perkara 150(3) Perlembagaan Persekutuan, semua ordinan yang telah dibuat sepanjang tempoh Proklamasi Darurat dibatalkan berkuat kuasa 21 Julai lalu.