Categories
AGENDA SUKANKINI

Beregu badminton wanita tewas pada perlawanan pembukaan

TOKYO, 24 JULAI: Pasangan badminton beregu wanita negara Chow Mei Kuan-Meng Yean memulakan kempen Olimpik Tokyo mereka dengan laluan sukar, apabila tewas pada perlawanan pembukaan Kumpulan A mereka, menentang Greysia Polii-Apriyani Rahayu dari Indonesia hari ini.

Pasangan Indonesia itu hanya memerlukan 45 minit, untuk menewaskan pasangan Mei Kuan-Meng Yean 21-14, 21-17 di Musashino Forest Sport Plaza, Tokyo.

Kedua-dua pasangan bermula dengan baik dan saling bersaingan mata demi mata, sebelum waktu rehat pada set pertama, sebelum Greysia-Apriayani mendahului pada kedudukan 11-10, yang memperlihatkan Mei Kuan-Meng Yean mula hilang momentum selepas permainan bersambung, dengan pasangan Indonesia itu menang set pertama, 21-14.

Pada set kedua, Mei Kuan-Meng Yean menunjukkan semangat melawan yang baik terhadap Greysia-Apriyani dengan berjaya menyamakan kedudukan 13-13, sebelum pasangan Indonesia itu mendahului semula sehingga 20-15 dan menamatkan set kedua dengan kemenangan 21-17.

Kemenangan hari ini menyaksikan pasangan Greysia-Apriayani menjarakkan lagi rekod kemenangan mereka selepas lima pertemuan kepada tiga kemenangan, manakala pasangan Malaysia menang dua.

Pilihan utama Olimpik Yuki Fukushima-Sayaka Hirota dari Jepun, akan bertemu pasangan Great Britain Chloe Birch-Lauren Smith dalam satu lagi perlawanan Kumpulan A, hari ini.

Laluan berliku akan dihadapi Mei Kuan-Meng Yean, kerana mereka akan bertemu Yuki-Sayaka dalam perlawanan mesti menang untuk pasangan Malaysia itu esok, manakala Greysia-Apriyani akan bertemu Chloe-Lauren.

Selain Mei Kuan-Meng Yean, dua lagi wakil Malaysia akan beraksi hari ini, di mana pasangan beregu lelaki negara, Aaron Chia-Soh Wooi Yik akan bertemu pasangan Korea Choi Solgyu-Seo Seungjae dalam perlawanan Kumpulan D Beregu Lelaki.

– BERNAMA