Categories
EXCO SELANGOR

EXCO tawar 100 gajet percuma kepada pelajar susulan banyak permohonan

SHAH ALAM, 22 JULAI: Susulan permohonan memberangsangkan, EXCO pertanian dan asas tani meningkatkan jumlah pemberian komputer riba dan tablet percuma kepada 100 unit berbanding 50 sebelum ini.

Ir Izham Hashim menerusi Twitter memaklumkan sebanyak 60 komputer riba dan 40 tablet akan diberikan kepada pelajar berusia 15 hingga 25 tahun di Selangor untuk kegunaan pengajaran dan pembelajaran di rumah (PdPR).

Menurutnya jumlah peranti yang akan diberikan sebelum ini hanya 50 unit masing-masing 25 komputer riba dan tablet, ketika tawaran diumum pada 11 Julai lalu.

“Namun permohonan yang diterima memberangsangkan bukan sahaja dari negeri ini malah seluruh negara. Saya berharap pemberian gajet ini nanti dapat memberi manfaat sepanjang PdPR,” katanya.

Izham yang juga wakil rakyat Pandan Indah berkata pemenang akan diumumkan pada 1 Ogos nanti.

“Saya harap pelajar gunakan sebaik mungkin untuk tingkat pembelajaran dan dapat membantu ibu bapa daripada segi tabungan ekonomi,” katanya.

Permohonan boleh dikemukakan melalui mesej terus (DM) di Twitter @IrIzhamHashim dan tarikh tutup pada 31 Julai.

Pemohon perlu menyertakan nama penuh, nombor kad pengenalan dan alamat terkini serta tujuan memerlukan kemudahan tersebut.