Categories
AGENDA NASIONAL

PAKATAN tolak had 80 ahli Parlimen, gesa buka perbahasan

SHAH ALAM, 22 JULAI: Pakatan Harapan (PAKATAN) menggesa supaya tiada had 80 orang ditetapkan sebaliknya semua ahli Parlimen perlu dibenarkan hadir dan berada di Dewan Rakyat pada bila-bila mesyuarat berjalan.

Itu satu daripada tiga perubahan didesak Majlis Presiden PAKATAN supaya dilaksana Speaker Dewan Rakyat, Datuk Azizan Harun pada sesi Parlimen khas nanti.

Keduanya, membenarkan perbahasan penuh berasaskan usul menteri untuk semua isu yang telah dinyatakan dalam titah Yang di-Pertuan Agong.

Ia termasuk Pelan Pemulihan Negara, Proklamasi Darurat dan Ordinan-Ordinan Darurat, pelaksanaan program vaksinasi, langkah-langkah mencegah Covid-19 serta usaha memulihkan ekonomi serta menjamin kelangsungan hidup rakyat.

Ketiga, Yang di-Pertua Dewan Rakyat perlu memutuskan sama ada beliau menjunjung penuh titah Yang di-Pertuan Agong dan Raja-Raja Pemerintah, atau sekadar mengikut arahan Kabinet.

“Jika Yang di-Pertua Dewan Rakyat merasakan beliau tidak mampu melaksana tiga perubahan ini, beliau dipelawa untuk meletakkan jawatan,” katanya dalam kenyataan.

Kenyataan bersama itu dibuat Presiden KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim; Presiden Parti Amanah Negara, Mohamad Sabu dan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng.

PAKATAN berkata keputusan kerajaan Perikatan Nasional berkenaan perjalanan sidang khas itu tidak mencapai maksud penuh titah pandangan yang dizahir Yang di-Pertuan Agong dan Raja-raja

“Maka jika Yang di-Pertua Dewan Rakyat tetap melaksanakan keputusan-keputusan kerajaan itu, pada ketika beliau menyedari ia tidak mencapai maksud sebenar Duli-Duli Tuanku, maka Yang di-Pertua Dewan Rakyat telah turut sama mengingkari titah tersebut,” katanya.