Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Selangor beri RM40,000 kepada empat atlet negeri ke Olimpik Tokyo

SHAH ALAM, 8 JULAI: Kerajaan Negeri memperuntuk insentif khas berjumlah RM40,000 kepada empat atlet Selangor yang layak bertanding ke Sukan Olimpik Tokyo.

Atlet tersebut Phee Jing En (renang), Lee Hup Wei (lompat tinggi), Gavin Kyle Green (golf) dan Farah Ann Abdul Hadi (gimnastik artistik) masing-masing menerima RM10,000.

EXCO Sukan Mohd Khairuddin Othman berkata insentif tersebut sebagai pembakar semangat kepada mereka untuk beraksi dengan lebih baik pada temasya sukan berprestij itu.

“Dengan sumbangan ini kita harap ia dapat membantu sedikit sebanyak ketika mereka berada di Tokyo. Kita harap atlet ini dapat membawa pulang pingat tertinggi serta mengibar jalur gemilang di negeri matahari terbit itu.

“Saya mewakili Kerajaan Selangor mengucapkan syabas kepada semua atlet berkenaan kerana berjaya mewakili Malaysia juga negeri ke Sukan Olimpik. Jaga diri, kesihatan dan harumkan nama negara,” katanya.

Beliau berkata demikian pada perjumpaan maya bersama attlet Selangor yang mewakili negara ke Sukan Olimpik Tokyo malam tadi.

Pada masa sama, Khairuddin berkata kehadiran mereka dalam kontinjen Malaysia tentu akan menjadi inspirasi kepada seluruh generasi dan atlet baharu untuk mencipta kegemilangan dalam arena sukan.

“Kerajaan Negeri juga pastinya akan memantau secara dekat pencapaian dan prestasi keempat-empat atlet ini nanti, selain terus berusaha untuk memajukan sukan di Selangor secara amnya,” katanya.