Categories
ADN AGENSI BERITA UTAMA SELANGOR

Galak kerjasama wakil rakyat, tingkat jumlah penerima Selvax Komuniti

SHAH ALAM, 6 OGOS: Ahli Dewan Negeri (ADN) digalakkan bekerjasama bagi membantu meningkatkan jumlah penerima pelalian menerusi program Vaksin Selangor (Selvax) Komuniti.

Eksekutif pembangunan perniagaan Selgate Corporation Aznil Nor Rashed berkata kerjasama antara setiap wakil rakyat di yakini dapat menambah jumlah penerima vaksin Covid-19.

“Setiap wakil rakyat mempunyai kuota mereka tetapi mungkin ada penduduk di DUN tersebut tidak dapat hadir untuk mendapatkan vaksin.

“Oleh demikian, kita mencadangkan penerima yang tidak dapat hadir boleh datang ke program Selvax Komuniti di mana-mana DUN berhampiran bagi mendapatkan suntikan,” katanya kepada SelangorKini.

Kerajaan Negeri menyediakan 500,000 dos vaksin menerusi Selvax Komuniti untuk dimanfaatkan 250,000 penduduk negeri ini.

Manakala sebanyak dua juta dos vaksin pula kepada pekerja termasuk warga asing bagi mengawal perebakan wabak di tempat kerja menerusi Selvax Industri.

Usaha melibatkan kos bernilai RM200 juta itu diiktiraf kerajaan persekutuan dan terangkum dalam kerangka Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK)  yang menyasarkan golongan berpendapatan rendah, warga emas serta pekerja industri.