Categories
AGENDA SUKANKINI

Muhammad Hafiz yakin cemerlang walau kali pertama ke Paralimpik

SHAH ALAM, 14 OGOS: Atlet berbasikal para negara Muhammad Hafiz Jamali berasa yakin akan beraksi cemerlang walaupun kali pertama menyertai Sukan Paralimpik.

Atlet kelahiran Selangor itu berkata biarpun mengakui berdepan tekanan namun dengan persiapan dilakukan, beliau mampu mengawal emosi dan bersedia ke kejohanan berlangsung di Tokyo hujung bulan ini.

“Kita dapatkan nasihat jurulatih, ada juga penasihat psikologi malah turut belajar (pengalaman) dengan kawan yang pernah pergi paralimpik sebelum ini.

“Sekarang kita di minggu akhir latihan. Segala peralatan, teknik, kaedah termasuk penggunaan simulator akan digunakan sepenuhnya,” katanya pada majlis perjumpaan dan sembang santai secara maya hari ini bersama EXCO Sukan Mohd Khairuddin Othman dan Pengarah Eksekutif Majlis Sukan Negeri Selangor Mohd Nizam Marjugi.

Terdahulu Mohd Khairuddin mengumumkan peruntukan RM20,000 kepada Muhammad Hafiz dan jaguh olahraga para Mohd Ziyad Zolkefli yang mewakili negara di Paralimpik Tokyo 2020 bermula 24 Ogos hingga 5 September.

Muhammad Hafiz berkata beliau menjadikan jaguh berbasikal trek negara, Datuk Azizulhasni Awang sebagai inspirasi dan pembakar semangat dalam acara ditandingi untuk meraih pingat.

“Ada juga jumpa dia (Azizul) masa berlatih di sini (Malaysia). Dapat jumpa sekejap-sekejap sebab masing-masing kuarantin. Ada bertegur dan cakap pasal persiapan,” katanya.

Pada perlumbaan final acara keirin Sukan Olimpik Tokyo 2020 di Velodrom Izu Tokyo Ahad lalu, Azizulhasni atau Jijoe yang berasal dari Dungun, Terengganu menghadiahkan pingat perak buat negara selepas menduduki tempat kedua.

Pada Olimpik Rio 2016 pelumba berusia 33 tahun yang diberi julukan The Pocket Rocketman itu meraih gangsa.