Categories
SELANGOR

Suami lega isteri sakit kronik mudah dapat vaksin negeri

HULU SELANGOR, 9 OGOS: Bimbang dengan penularan jangkitan Covid-19, seorang suami nekad hadir awal membawa isterinya yang menghidap penyakit kronik ke program Vaksin Selangor (Selvax) Komuniti Dewan Undangan Negeri (DUN) Hulu Bernam hari ini.

Mat Yusof Rasid, 49, pekerja kilang dari Felda Soeharto berkata mengikut jadual pemberian suntikan kepada pengunjung yang hadir terus hanya bermula jam 2 petang namun dia mencuba nasib datang seawal jam 10 pagi.

Mat Yusof Rashid, 49

“Saya datang awal kerana bawa isteri, Haliza Halwi yang sukar bergerak kerana ada penyakit kencing manis, darah tinggi dan sakit saraf, mudah kalau dapat selesai di sebelah pagi.

“Nasib kami baik apabila dibenarkan terima suntikan pada sebelah pagi, lega urusan kami dipermudahkan,” katanya ketika ditemui di Dewan Orang Ramai Hulu Bernam di sini.

Penjaga kuil Bala Veloo,58, berterima kasih kepada Kerajaan Negeri yang menyediakan pemberian pelalian menerusi Selvax Komuniti yang memudahkan penduduk di luar bandar.

Bala Veloo, 58

“Bulan lalu saya ada dapat janji temu melalui vaksin bawah kerajaan persekutuan tetapi di Taiping, Perak, saya tolak kerana tiada pengangkutan ke sana.

“Lega saya kerana sudah dapat vaksin dan ini persediaan untuk meningkatkan perlindungan diri sebelum kuil kembali dibuka untuk orang ramai,” katanya yang berasal dari Taman Danau, Hulu Bernam.

Bagi pekerja kedai aksesori kenderaan, Fong Pei San, 37, pemberian vaksin di bawah Selvax Komuniti DUN Hulu Bernam berjalan lancar dan memudahkan orang ramai yang tidak perlu menunggu lama.

Fong Pei Sun, 37

“Semua berjalan dengan lancar bermula dari pendaftaran sehingga pemantauan kesihatan selepas disuntik,” katanya.