Categories
AGENSI BERITA UTAMA EXCO SELANGOR

EXCO: Jais hubungi guru Kafa yang belum terima vaksin

SHAH ALAM, 7 SEPT: Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) sedang berusaha menghubungi guru-guru Kelas al-Quran dan Fardu Ain (Kafa) yang belum mendapat suntikan vaksin.

EXCO Hal-Ehwal Agama Islam berkata Jais menerusi bahagian pendidikan telah menghubungi sebahagian 316 guru Kafa yang dilapor belum menerima vaksin sejak beberapa hari lalu.

“Sebelum ini kita telah memberi makluman awal kepada guru Kafa untuk mendapatkan vaksin cuma yang tinggal ini adalah kelompok yang mempunyai masalah seperti alahan, mengandung dan ada juga yang menolak.

Mohd Zawawi Ahmad Mughni ditemui pada program Ikon Mahabbah Yayasan Islam Darul Ehsan di Hotel Acapella, Seksyen 13, Shah Alam pada 9 April 2021. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI

“Kita akan pastikan mereka semua ini menerima vaksin sebelum sesi persekolahan bermula,” kata Mohd Zawawi Ahmad Mughni ketika dihubungi SelangorKini.

Pada 2 September, Duli Yang Maha Mulia (DYMM) Sultan Selangor bertitah guru Kafa, pegawai masjid dan jurunikah yang enggan divaksin berkemungkinan tidak dibenar meneruskan tugas.

Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj bertitah mereka sepatutnya sedia maklum jika dijangkiti virus Covid-19, suntikan vaksin dapat mengelakkan seseorang itu daripada menerima kesan yang lebih buruk termasuk kematian.

Berdasarkan laporan Jais, seramai 316 guru Kafa yang belum mendapat vaksin dan 95 daripadanya enggan disuntik.

Manakala, seramai 59 pegawai masjid juga belum menerima vaksin dan 11 daripadanya menolak serta enam daripada sembilan jurunikah turut memilih enggan divaksin.