Categories
PBT SELANGOR

MBSA sedia 298 tong sampah pukal sempena Hari Alam Sekitar Negara

SHAH ALAM, 1 OKT: Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) menyediakan 298 tong Roll On Roll Off (RORO) sempena sambutan Hari Alam Sekitar Negara pada 21 Oktober ini.

Ketua Bahagian Korporat dan Perhubungan Awamnya berkata tong bersaiz tiga tan itu diletakkan sekitar Seksyen 1 hingga Seksyen 36 dan Seksyen U1 hingga Seksyen U20 secara berperingkat mulai hari ini hingga 15 Oktober.

Menurut Shahrin Ahmad, setiap tong diletakkan selama lima hari di lokasi dijadualkan dan akan ditarik selepas kapasiti tong penuh.

“Langkah ini memudahkan orang ramai membuang perabot dan alat elektrik lama seperti almari, sofa, tilam, katil, peti ais, radio, televisyen, pengecas bateri dan telefon bimbit.

“Inisiatif ini juga menggalakkan penduduk melaksanakan aktiviti gotong-royong di kediaman masing-masing selain mendidik warga Shah Alam mengendalikan sampah pukal dengan betul,” katanya menerusi kenyataan.

Shahrin berkata pihaknya mengharapkan kerjasama orang ramai dengan meletakkan sampah pukal masing-masing ke dalam tong bagi
memudahkan proses kutipan selain dapat menjaga kebersihan persekitaran.