Categories
PERSONALITI RENCANA

Sultan Sharafuddin Idris Shah tekal cakna usaha perangi Covid-19

Setiap petang sejak wabak Covid-19 melanda negara, Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj pasti bertanya jumlah kes di negeri ini.

Baginda sedih melihat rakyat kematian ahli keluarga manakala anak-anak kehilangan ibu. Baginda memandang berat nasib rakyat yang dijangkiti virus selain turut sugul lantaran ekonomi rakyat tenat sepanjang penularan wabak.

Berkali-kali Sultan Sharafuddin mengingatkan rakyat supaya tidak leka dan mematuhi tatacara piawai operasi (SOP). Nasihat itu selalunya diiring kata-kata perangsang supaya orang ramai tidak mudah mengalah dalam melawan wabak.

Demi keselamatan rakyat, Sultan Selangor turut menegur kelewatan Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin menyediakan bekalan kepada rakyat negeri. Baginda lantas menitah supaya pemberian itu dipercepat dan bilangan dos ditambah segera.

Titah itu ditegaskan Baginda berikutan Selangor hanya menerima 615,210 dos setakat 1 Jun, bukan 2.9 juta dos seperti dakwaan awal. Baginda menyifatkan nisbah pemberian dos pada waktu itu tidak seimbang dengan kepadatan penduduk negeri yang berjumlah 6.5 juta.

Sultan Sharafuddin juga menegaskan nyawa rakyat harus diberi keutamaan berbanding agenda lain, apatah lagi Selangor penyumbang terbesar Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).

Baginda memuji kesungguhan Kerajaan Negeri yang menganjurkan ujian percuma kepada penduduk menerusi Saringan Komuniti disusuli program Vaksin Selangor (Selvax).

Sultan Selangor gembira Saringan Komuniti membantu membendung wabak. Program membabitkan kos RM20 juta itu memanfaatkan 177,823 individu berisiko, kontak rapat, bergejala dan bimbang status kesihatan mereka.

Sultan Sharafuddin juga memuji usaha memberi vaksin menerusi Selvax Industri, Komuniti dan Remaja. Mereka yang tercicir suntikan bawah program kerajaan pusat dipermudahkan urusannya dengan mengambil vaksin negeri.

DYMM Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj dan Tengku Permaisuri Norashikin selesai menerima dos kedua vaksin di Hospital Shah Alam pada 10 April 2021. Foto Selangor Royal Office

Sultan Selangor turut menghargai pengorbanan barisan hadapan. Bahkan baginda hanya berkenan menerima giliran suntikan selepas mereka mendapat pelalian itu.

Bagi Baginda, doktor, jururawat, kakitangan hospital, anggota keselamatan termasuk polis dan tentera serta guru harus diutamakan kerana risiko jangkitan tinggi untuk mereka.

Baginda juga menegur pemimpin politik, orang kenamaan dan selebriti yang menyalahgunakan kedudukan dengan melanggar SOP dengan menyertai aktiviti yang dilarang Kementerian Kesihatan dan Majlis Keselamatan Negara.

Sultan Sharafuddin turut menunjukkan contoh dengan mengehad kegiatan. Justeru, Baginda meminta rakyat kekal di rumah jika tiada keperluan selain memakai pelitup muka dan mengamal penjarakan fizikal.

Baginda turut mengingatkan rakyat supaya tidak terpedaya dengan kumpulan antivaksin. Malah, Baginda menegaskan pemberian vaksin seiring tuntutan agama dan wajar demi kesihatan serta kesejahteraan rakyat keseluruhannya.

Baginda mengingatkan pakar perubatan telah mengesahkan vaksin mampu mengatasi penularan Covid-19. Mengingatkan  Selangor telah mengeluarkan fatwa pengambilan vaksin hukumnya harus, Baginda tidak putus-putus menyeru rakyat mengambil vaksin.

Namun, Sultan Selangor dukacita berikutan sebilangan guru Kafa, pegawai masjid dan surau serta jurunikah enggan mengambil vaksin dan menitahkan Jabatan Kesihatan Selangor menyegerakan proses suntikan terhadap mereka.

“Beta amat dukacita kerana mereka akan membahayakan diri mereka sendiri dan orang ramai. Beta bimbang jika masih ada guru-guru Kafa yang tidak divaksin, ia boleh memudaratkan para pelajar.

“Golongan ini sepatutnya mengetahui bahawa jika seseorang itu dijangkiti dengan virus Covid- 19, suntikan vaksin akan dapat mengelakkan mereka daripada menerima kesan yang lebih buruk dan dapat mengelakkan kematian,” titah Baginda sambil mengingatkan mereka berdepan kemungkinan tidak dibenar meneruskan tugas.