Categories
NASIONAL

Noh Omar Tak Buat Permohonan Hadir SELCAT

SHAH ALAM 2 MAC: Setakat ini tiada permohonan dibuat oleh Timbalan Pengerusi Umno Selangor Datuk Seri Noh Omar untuk memberi keterangan di dalam sesi pendengaran awam Jawatankuasa Keupayaan, Kebertanggungjawapan dan Ketelusan Selangor (SELCAT).

Hari ini adalah peluang terakhir bagi orang awam memohon untuk memberi keterangan di dalam sesi tersebut yang akan bermula Isnin hingga Rabu depan.

Mereka yang tidak mendapat kelulusan permohonan tidak akan diberi peluang untuk memberi keterangan di dalam pendengaran tersebut.

Pengerusi SELCAT, Datuk Teng Chang Kim, berkata orang awam yang ingin memberi keterangan di dalam sesi SELCAT mesti mendapat persetujuan jawatankuasa tersebut terlebih dahulu melalui permohonan bertulis.

Ini bagi melancarkan proses pendengaran dengan memastikan setiap keterangan atau bukti yang hendak diberi relevan dengan kes yang akan bincangkan.

?Kalau kita beri peluang kepada siapa-siapa untuk datang beri keterangan tanpa permohonan, orang itu boleh datang dan cakap apa sahaja yang dia suka samada ia relevan atau tidak dengan kes yang hendak dibincangkan.

?Ini akan mengambil masa SELCAT. Jadi setiap orang yang mahu memberi keterangan mesti memohon dulu supaya kita dapat pastikan yang keterangannya relevan,? kata Teng, apabila dihubungi TVSelangor hari ini.

Minggu lepas, Teng dan setiausaha politik Menteri Besar Selangor Faekah Hussin telah mengesa Noh agar tampil memberi keterangan dan bukti kepada SELCAT.

Ini berikutan dakwaan Noh yang beliau mempunyai bukti penyelewengan di dalam pemberian kontrak pasir oleh Kumpulan Semesta Sdn Bhd, sebuah syarikat berkaitan (GLC) kerajaan Selangor.

Pendengaran awam Selcat kali ini melibatkan tiga kes GLC. Selain KSSB, kes yang melibatkan Yayasan Selangor dan Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS) turut akan didengar.

Yayasan Selangor dipanggil berkenaan satu laporan audit dalaman tentang perlantikan pengurus besarnya.

Manakala dua anak syarikat PKPS, PKPS Agro-industri dan PKPS Premium Agro Produks dipanggil berkenaan pinjaman RM180 juta yang diambil bagi membeli peralatan pertanian.

ends

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.