Categories
SELANGOR

Penduduk Kuala Ampang Mahu Kerajaan Pusat Beri Perhatian Masalah Jalan Raya

HULU KELANG, 23 MAC : Penduduk Kuala Ampang di sini menggesa kerajaan pusat Umno-BN untuk memperbaiki mutu pembinaan jalan di sini yang sentiasa berlubang dan rosak walaupun kerap kali diturap.

Setiausaha Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Kuala Ampang, Patrick Ang berkata, jalan raya sepanjang empat kilometer yang menjadi laluan utama bagi penduduk kawasan itu telah dinaiktaraf beberapa bulan lalu oleh kerajaan Umno-BN.

Bagaimanapun, jelasnya, jalan raya tersebut hanya diturap separuh, manakala jalan-jalan lain di sekitar kawasan itu gagal diselenggara dengan baik.

Malah ujar Patrick, kenderaan berat yang sering keluar masuk melalui jalan-jalan tersebut mengakibatkan ia berlubang dan rosak teruk meskipun baru sahaja siap dinaiktaraf.

?Saya difahamkan, jalan raya berkenaan rosak dan berlubang berikutan ia dilalui oleh kenderaan berat (lori) yang melebihi had muatan. Setiap kali diturap, jalan raya itu mesti akan rosak semula.

?Namun, kami percaya jalan raya ini cepat rosak dan berlubang disebabkan pembinaannya yang tidak berkualiti. Ini kerana jalan ini baru sahaja dinaiktaraf baru-baru ini,? katanya.

Menurut beliau, meskipun keadaan jalan raya semakin teruk, namun pihak kerajaan pusat sekadar menampal sebahagian lubang-lubang jalan malah tiada sebarang tindakan untuk membaik pulihnya secara menyeluruh.

Beliau berkata, disebabkan jalan raya yang rosak dan berlubang, ia telah menyukarkan penduduk khususnya bagi penduduk yang menggunakan kenderaan kecil atau basikal.

?Kerajaan persekutuan tidak boleh lepas tangan terhadap masalah ini. Sudah beberapa kali aduan dibuat, namun masih tiada tindakan yang diambil.?

Leave a Reply

Your email address will not be published.