Categories
SELANGOR

Petaling Jaya Diberi Fokus Pembangunan Semula Bandar

SHAH ALAM 20 MAC : Kawasan usang di dalam bandar Petaling Jaya seperti Seksyen 5 dan 8 akan dibangunkan semula bagi mencapai matlamat Pakej Rangsangan Ekonomi negeri yang bermula pada tahun 2009.

Exco Kerajaan Tempatan, Kajian dan Penyelidikan, Ronnie Liu Tian Khiew, kawasan di dalam Petaling Jaya juga merangkumi Seksyen 51, 51A dan 52.

“Bagi Majlis Bandaraya Shah Alam kawasannya adalah Pekan Subang, Kampung Baru Sungai Buloh, Kampung Melayu Subang dan Kampung Padang Jawa.

“Manakala kawasan Majlis Perbandaran Klang pula melibatkan Jalan Kem Pelabuhan Klang, Jalan Baru, Pusat Bandar Klang dan Kampung Pandan,” katanya yang menjawab pertanyaan daripada Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Taman Medan,
Haniza Mohamed Talha.

Bagi kawasan Majlis Perbandaran Kajang pula, kawasan yang terlibat adalah Pusat Bandar Kajang, Batu 11 Balakong dan Kampung Sungai Ramal.

Kawasan lain adalah Taman Sri Keramat AU, Kampung Pandan Dalam, Seri Kembangan dan Serdang Lama.

Tambahnya, Kerajaan Negeri juga bersungguh-sungguh untuk merealisasikan agenda pembangunan semula kediaman, yang akan dilaksanakan secara berperingkat sehingga tahun 2025.

Leave a Reply

Your email address will not be published.