Categories
NASIONAL

Khalid Samad : Azmin,Tian Persenda Raja Melayu Adalah Bohong

SHAH ALAM, 18 April : Dakwaan seorang pegawai perubatan, Dr Rahman Kadir menerusi laman web sosial kononnya pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat (PR) mempersendakan Raja-Raja Melayu semasa majlis Istiadat Pertabalan Yang di-Pertuan Agong ke-14 di Istana Negara, Rabu lalu dipertikai oleh Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad.

Khalid berkata, beliau mempersoalkan dakwaan itu kerana didapati beberapa kenyataan yang dikeluarkan Rahman mengenai Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali dan Naib Presiden parti itu, Tian Chua sebagai mengelirukan.

Katanya, beliau yang duduk sebaris dengan Azmin manakala Tian Chua dibarisan depan Azmin.

Menurutnya, yang menimbulkan persoalan ialah apabila Rahman mendakwa duduk di depan Tian Chua tetapi boleh mendengar perbualan antara Azmin dan Tian Chua kerana jarak agak jauh memandangkan kerusi antara satu sama lain yang agak besar.

?Mungkin dia (Rahman) ada buat pembedahan plastik surgeri ke apa,hingga boleh mendengar sebab jarak antara kami adalah jauh kerana saiz kerusi tersebut agak besar.

?Saya duduk di kerusi bernombor tujuh sebaris dengan Azmin (tiga) tetapi tidak mendengar apa-apa yang didakwa oleh Rahman,? katanya pada sidang media di pejabatnya di sini.

Khalid berkata, beliau turut mempersoalkan kebenaran dakwaan itu kerana Rahman mengatakan dia duduk di depan barisan ahli Parlimen pembangkang sedangkan ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) turut duduk di situ.

Jelas beliau, gambaran diberikan oleh Rahman itu sebagai ?pembohongan’ dan Khalid mempersoalkan sama ada Rahman hadir atau sebaliknya.

?Kenyataan dia (Rahman) mengelirukan apabila mengatakan duduk di depan ahli parlimen pembangkang padahal kita tidak duduk asing malah bercampur bersama ahli parlimen BN.

?Jadi saya pertikaikan sama ada dia hadir dan sekiranya ya maka apakah nombor kerusi dan barisnya?,? katanya.

Beliau menegaskan adalah mustahil Azmin dan Tian Chua mengeluarkan kenyataan seperti didakwa itu kerana ia boleh mengakibatkan ahli Parlimen lain menggunakan kesempatan itu untuk menjadikannya isu.

” Isu ini ditimbulkan adalah untuk mengalihkan pandangan rakyat khususnya masyarakat Melayu daripada isu penyelewengan, penipuan SPR dan pemberian kewarganegaraan kepada warga asing serta pelbagai isu yang kita timbulkan, dan pihak mereka (Umno-BN) hendak tenggelamkan dengan isu yang bersifat emosi.

“Sejarah yang menunjukan bahawa Umno sendiri yang tidak menghormati Raja-Raja Melayu apabila meminda perlembagaan dengan mengurangkan kuasa sultan dan Agong,” kata Khalid.

Leave a Reply

Your email address will not be published.