Categories
NASIONAL

AMK Kecam Cadangan Tubuh Majlis Peguam Alternatif

 

 

SHAH ALAM, 18 MEI : Angkatan Muda Keadilan (AMK) mengecam cadangan kerajaan untuk menubuh Akademi Undang-undang sebagai alternatif kepada Majlis Peguam Malaysia.

Cadangan itu bercanggah dengan prinsip serta bidang kuasa yang jelas termaktub dalam Akta Profession Undang-undang 1976.

Ketua Penerangan AMK, Lee Khai Loon berkata, tindakan unilateral tersebut menunjukkan kerajaan UMNO-BN tidak berupaya untuk menangani perbezaan pendapat di dalam masyarakat sivil.

Kai Loon berkata Kerajaan Umno-BN mempunyai buruk sangka terhadap Majlis Peguam sejak pertubuhan itu mengadakan mesyuarat agung luar biasa (EGM) berkenaan himpunan BERSIH 3.0 baru baru ini.

Di dalam EGM itu, Majlis Peguam meluluskan usul tergempar mengutuk keganasan polis dalam meleraikan peserta di dalam himpunan gergasi itu pada April 28.

Menurut Khai Loon, cara kerajaan Umno-BN dalam menangani pandangan yang berbeza amat ketinggalan zaman dan tidak matang.

“Apakah kerajaan hanya berupaya untuk menubuhkan badan alternatif untuk mengganti badan yang kritikal terhadap polisi kerajaan?.

“AMK membantah sekeras-kerasnya sebarang cubaan kerajaan untuk menubuh Akademi Undang-undang,” ujarnya di dalam sebuah kenyataan.

Kelmarin, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz berkata kerajaan sedang mengkaji cadangan untuk mengadakan akademi undang-undang sebagai alternatif kepada Majlis Peguam.

Menurut Nazri di dalam sebuah laporan akhbar, cadangan tersebut akan dilaksanakan melalui pembentangan ?Rang Undang-undang Akademi Undang-undang 2002?

Jelas Khai Loon,sekiranya kerajaan berkeras dengan cadangan tersebut, maka ia hanya menipu diri sendiri dan tidak berupaya untuk menyelamat kredibiliti kerajaan.

“AMK menyeru PM Najib Razak untuk menunaikan janji Program Transformasi Kerajaan (GTP) dan mendengari suara rakyat dengan hati terbuka.

“Tibalah masa untuk menamatkan era kerajaan autokratik yang seolah-olah mengetahui segala-galanya,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.