Categories
NASIONAL SELANGOR

Menteri Perlu Beri Jaminan Jangan ‘Mangsakan’ Pelajar Lagi

SHAH ALAM 8 JUN : Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Khaled Nordin disaran memberi jaminan bahawa Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) tidak akan membekukan pembiayaan kepada mana-mana institusi atau pelajar yang layak menerimanya.

Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli berkata, parti itu akan terus mendesak menteri terbabit mengeluarkan jaminan agar tindakan kebudakan-budakan oleh PTPTN di Unisel tidak akan berulang lagi.

“Pun begitu, suka saya mengingatkan Datuk Seri Khaled Nordin supaya jangan sekali-kali cuba memperjudikan masa depan dan kebajikan pelajar demi kepentingan politik Umno,” kata Rafizi dalam kenyataan medianya.

Jelas Rafizi lagi, kenyataan tidak rasmi bahawa PTPTN membatalkan arahan pembekuan pinjaman kepada pelajar Unisel disambut dengan perasaan lega.

“Kemarahan rakyat daripada pelbagai lapisan masyarakat dari Pakatan Rakyat, kumpulan mahasiswa, orang kebanyakan hinggalah pimpinan BN sendiri akhirnya memaksa Datuk Seri Khaled Nordin dan PTPTN menghentikan tindakan memangsakan pelajar Unisel itu,” ujarnya.

Akibat tindakan kebudak-budakan PTPTN itu, Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim tampil untuk dengan penyelesaian untuk mencairkan aset hartanah seluas 500 ekar yang diperolehi hasil penyusunan semula hutang TALAM.

Menurutnya, Kerajaan Negeri akan membantu UNISEL mengapungkan hartanah tersebut dipasaran untuk mendapatkan wang tunai. Dianggarkan sejumlah RM30 juta boleh diperolehi hasil dari usaha ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published.