Categories
NASIONAL SELANGOR

SYABAS Diminta Henti Kenyataan Tidak Tepat Berkenaan Isu Air

SHAH ALAM 20 JUN: Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) digesa agar berhenti mengeluarkan kenyataan tidak tepat berkenaan isu air di negeri ini.

Gesaan Exco Selangor, Dr Xavier Jayakumar itu dibuat ekoran laporan tidak bertanggungjawab Syabas tentang tahap penurunan paras air di empangan Semenyih dan Langat sejak Jumaat lalu.

“Kita ingin mengingatkan Syabas agar jangan terus menakut-nakutkan rakyat Selangor dengan pengumuman-pengumuman gangguan air yang palsu sejak kebelakangan ini kerana Kerajaan Negeri Selangor sedang memantau ?tingkah laku? Syabas .

“Kita juga bertanggungjawab kepada rakyat Selangor yang memilih kerajaan Pakatan Rakyat sedia ada agar mereka tidak terus ?diperas ugut? oleh Syabas dengan berita gangguan bekalan air sewenang-wenangnya,” tegas Dr Xavier dalam kenyataan medianya.

Beliau menambah rakyat tidak perlu bimbang kerana Kerajaan Negeri sentiasa komited untuk terus memastikan bahawa keperluan air rakyat Selangor mencukupi.

“Kerajaan Negeri akan terus memberikan 20 meter padu air percuma kepada rakyat Selangor.

“Kerajaan Selangor juga tidak teragak-agak untuk mengambil alih semua loji-loji air yang dikendalikan oleh Syabas atau Puncak Niaga bagi menjamin rakyat Selangor terus mendapat bekalan air,” kata beliau.

Di samping itu, beliau sekali lagi mengingatkan rakyat Selangor agar tidak terpedaya dengan dakyah yang disebar Umno-BN dan Syabas mahupun Projek Langat 2 yang dikatakan mampu menyelesaikan isu air di Selangor.

“Kerajaan Negeri ingin menegaskan bahawa Projek Langat 2 yang bernilai RM6 bilion adalah terlalu mahal untuk ditanggung oleh rakyat dan ia hanya menguntungkan syarikat-syarikat kroni Umno yang mahukan projek ini diteruskan,” tambahnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.