BEE Dijangka Siap Pada November

AMPANG, 29 OGOS : Gangguan harian yang terpaksa diharungi penduduk pangsapuri M13 di sini akan berakhir apabila kerja pelebaran jalan di MRRII Link akan siap dua bulan dari sekarang.

Menurut syarikat konsesi lebuhraya, Besraya, projek yang dinamakan Besraya Eastern Extension (BEE) tergendala kerana menunggu kelulusan daripada Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS).

Pengurus Teknikal Besraya Ir Tan Chee Yen menjangkakan projek ini akan siap pada November.

“Kita sudah dapat kelulusan daripada Syabas pada pertengahan Julai lalu.

“Pelebaran di bahagian akhir ini melibatkan kerja-kerja pengubahan dan penanaman paip dari bahagian tengah ke tepi.

?Bila proses ini siap, kita boleh lakukan kerja pelebaran jalan dan piling di bahagian tengah,” katanya selepas sesi lawatan tapak di Pandan Jaya di sini.

Projek BEE membabitkan lima komponen iaitu MRRII Link, Pandan Link, Besraya Link, Istana Link dan MainLane.

Projek MRRII Link dijangka siap pada pertengahan tahun hadapan sementara keseluruhan projek BEE akan selesai pada Januari 2014.

Secara keseluruhan, lanjutan jalan ini sejauh 13.2KM.

Jelas Chee Yen lagi, kelewatan sebelum ini ekoran beberapa siri perbincangan denga Syabas yang melibatkan beberapa skop kerja pengalihan beberapa paip utama.

Sementara itu, Exco Perumahan dan Pengurusan Bangunan, Iskandar Abdul Samad berharap projek ini dapat disiapkan mengikut jangka masa yang ditetapkan.

Ini kerana sebelum ini terlalu banyak rungutan daripada penduduk setempat yang terganggu akibat bunyi bising kerja-kerja pemasangan paip.

Leave a Reply

Your email address will not be published.