Categories
SELANGOR

Diskusi Khas Bagi Tingkatkan Ilmu Muslimat

SHAH ALAM, 4 OGOS : Selaras dengan hasrat Kerajaan Selangor untuk memartabatkan peranan wanita, sebanyak 37 masjid dan surau dari sembilan daerah di negeri ini dikenalpasti untuk menjayakan Program Diskusi Khas Muslimat Sempena Ramadan.

Program yang dianjurkan Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Wanita bersama Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) itu bertujuan
meningkatkan ilmu wanita, khususnya bagi mereka yang bertadarus secara berkumpulan di masjid dan surau.

Exco Kebajikan, Hal Ehwal Wanita, Sains Teknologi dan Inovasi, Rodziah Ismail berkata, program itu merangkumi sebahagian daripada usaha pemberdayaan wanita Selangor dalam bidang sosial, budaya dan agama yang menjadi teras kehidupan rakyat.

Menurutnya, program yang julung kali diadakan ini merangkumi pelbagai aktiviti, antaranya tadarus, zikir dan ceramah ramdan.

“Dalam konteks bidang agama, amatlah sesuai kerjasama bersama Jais dilakukan secara berterusan agar usaha memantapkan aqidah di kalangan wanita dapat dikekalkan.

“Fahaman itu seterusnya dapat kita terapkan kepada masyarakat bukan Islam terhadap sensitiviti masyarakat Muslim dan begitulah sebaliknya,” katanya semasa merasmikan program itu di Masjid Negeri, pagi tadi.

Program itu dihadiri kira-kira 200 orang dengan disertai beberapa tetamu jemputan antaranya, Pensyarah Universiti Pendidikan Sultan Idris, Anhar Opir serta pendakwa bebas terkemuka, Datuk Siri Nur Bahyah Mahamood.

Leave a Reply

Your email address will not be published.