Categories
SELANGOR

Kerajaan Negeri Jamin Air Cukup Untuk Industri

SHAH ALAM 7 OGOS : Kerajaan Selangor akan menyelesaikan masalah bekalan air kepada industri yang ditangguhkan oleh Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) sejak Januari 2012.

Exco Pelaburan, Perindustrian dan Perdagangan kerajaan negeri Selangor, Teresa Kok berkata jaminan itu diberi ekoran terdapat 234 permohonan projek ditangguhkan oleh Syabas.

Katanya, permohonan mereka tidak mendapat kelulusan Syabas kerana syarikat itu mendakwa ada masalah kekurangan bekalan air terawat.

Syabas adalah syarikat swasta yang bertanggungjawab mengurus rawatan air mentah dan mengagihkan air terawat di seluruh Selangor.

?Jika mereka (Syabas) tidak berupaya untuk selesaikan hal itu, kerajaan negeri kata biar kita ambil alih. Ini kerana kita buat banyak permohonan dan ia sudah setahun sejak Syabas dan kerajaan negeri tidak berkomunikasi.

?Mana-mana permohonan untuk (pembekalan air) yang ditolak oleh Syabas perlu membuat permohonan kepada kerajaan negeri.

?Kerajaan negeri akan membawa perkara ini kepada Jawatankuasa Pemantauan Air Syabas,? katanya.

Beliau berkata demikian selepas menerima rungutan daripada beberapa komuniti perniaga di Selangor yang menyuarakan kebimbangan mereka terhadap masalah air ketika sesi taklimat mengenai air dan isu hutang Talam di sini hari ini.

Sementara itu Timbalan Pengarah Unit Perancangan Ekonomi Selangor, Nor Azmi Diron berkata bekalan air bagi projek-projek tersebut akan mencukupi menjelang 2014.

“Bagi projek-projek yang dipohon sejak 2012 hingga sekarang adalah projek yang hanya akan memerlukan air pada 2014.

Keperluan bekalan air bagi 234 projek itu adalah 194 juta liter sehari (MLD), katanya.

?Berdasarkan projek Mitigasi 1 yang akan siap Mac 2013, kita mampu sediakan tambahan bekalan air yang boleh diagihkan lebih kurang 120 MLD,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.