Categories
NASIONAL

Kerajaan Pusat Beli IPP Mencurigakan dan Tidak Munasabah

SHAH ALAM, 20 SEPT: Keputusan Kerajaan Pusat membeli penjana kuasa bebas (IPP) tertentu menerusi 1Malaysia Development Berhad (1MDB) disifatkan tidak munasabah dan menimbulkan pelbagai persoalan.

Ini berlaku meskipun Suruhanjaya Tenaga Malaysia telah memberi jaminan yang segala perjanjian konsensi baru dengan mana-mana IPP akan lebih kompetitif dan tidak berat sebelah.

Dalam kes pertama, 1MDB membeli Mastika Lagenda Sdn Bhd yang memiliki 75 peratus saham Genting Sanyen pada Ogos lalu dengan nilai 2.55 bilion.

Harga itu enam kali lebih tinggi daripada nisbah harga-buku purata saham penjana kuasa lain di rantau ini.

Manakala dalam kes kedua, 1MDB membeli Tanjong Energy Holdings Sdn Bhd daripada jutawan Tan Sri Ananda Krishnan dengan kos pembelian saham berjumlah 8.5 bilion pada Mac lalu.

Pengarah Komunikasi PKR, Nik Nazmi Nik Ahmad berkata tindakan membeli Tanjong Energy Holdings Sdn Bhd itu memberikan keuntungan berlipat ganda kepada Ananda.

Beliau mendakwa Ananda telah meraih keuntungan berjumlah RM1.9 bilion daripada penjualan itu.

?Sebarang nilai lumayan kepada IPP adalah tidak munasabah, namun disebalik jaminan daripada Suruhanjaya Tenaga.

?Masih wujud lagi perjanjian IPP yang berat sebelah seperti dahulu yang merugikan Petronas, Tenaga Nasional Berhad (TNB) dan pembayar cukai,? kata Nik Nazmi.

Di dalam kes Mastika Lagenda Sdn Bhd, adalah lebih murah untuk membina penjana kuasa baru bersaiz sama daripada membeli penjana kuasa milik Genting ini yang sudah berusia 17 tahun.

Nik Nazmi turut mempersoalkan mengapa 1MDB tidak membeli sahaja saham Genting Sanyen yang dimiliki Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS).

“PKNS juga memiliki 25 peratus saham Genting, mengapa 1MDB tidak membeli saham yang dimiliki PKNS?” soalnya lagi.

Maka 1MDB mestilah memberikan jawapan sama ada pembelian IPP-IPP ini dibuat untuk kepentingan rakyat atau untuk menguntungkan kelompok kecil kroni-kroni mereka.

Leave a Reply

Your email address will not be published.