Categories
NASIONAL SELANGOR

Subsidi Bas Sekolah Tingkatkan Taraf Hidup Warga Ladang

 

SEMENYIH, 12 SEPT : Keluarga Harany Arikrishnan dan Danesh Jayabalan dulu bimbang akan masa depan anak mereka kerana sekolah yang terdekat bagi kedua-dua cahaya mata ini terletak kira-kira 20 km dari rumah mereka.

Walaupun bapa kepada kedua-dua kanak-kanak tersebut bertekad mahu memberi pendidikan yang sebaiknya bagi anak mereka, realiti kehidupan di tengah-tengah ladang Dunadin menyukarkan rancangan mereka.

Ini kerana tambang bas ke sekolah tersebut mencecah RM 30 sebulan untuk seorang manakala bapa Harany, 12, misalnya hanya berkerja sebagai pembantu am di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

Oleh itu mereka berasa amat syukur kerana mendapat bantuan subsidi bas sekolah dari Kerajaan Selangor yang berjumlah RM 30 sebulan kerana dapat meringankan beban mereka.

“Saya dan keluarga sudah lama tinggal di sini hampir 50 tahun sejak ayah saya lagi.

Saya harap dengan bantuan ini akan menyedarkan anak-anak saya supaya belajar dengan lebih tekun demi meningkatkan tarah hidup keluarga dan melanjutkan pelajaran ke universiti,” kata bapa Harany, yang bernama Y Arikrishnan, 46.

Seramai 40 anak penghuni Ladang Dunadin dan Oboka di sini baru baru ini menerima bantuan subsidi tambang bas sekolah yang disampaikan Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin, Dr Xavier Jayakumar.

Dr Xavier berkata, bantuan subsidi tambang bas sekolah itu adalah salah satu program yang dilaksanakan Kerajaan Negeri sejak tiga tahun lalu bersesuaian dengan agenda Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES).

Turut hadir Ahli Parlimen Hulu Langat, Dr Che Rosli Che Mat.

L Jayabalan, 38, gembira dengan bantuan yang diterima anaknya, Danesh, 12, kerana selama ini pihaknya tidak pernah menerima ganjaran seperti itu.

“Terima kasih kepada Kerajaan Negeri yang amat mengambil berat kesusahan rakyat. Saya amat gembira. Dah lama duduk di ladang inilah pertama kali dapat bantuan macam ini,” kata bapa tiga anak itu.

Xavier berkata skim tersebut membantu anak pekerja ladang berulang-alik daripada sekolah yang biasanya terletak jauh dari rumah mereka.

“Tujuan kita adalah bagi bantuan kepada anak-anak pekerja ladang ini untuk mereka berulang alik ke sekolah kerana seperti mana kita tahu kadar dikenakan bagi pengangkutan masa kini adalah tinggi dan mereka tidak mampu untuk membayarnya.

“Bila kita buat program ini ia mendapat maklum balas yang baik kerana sekarang ini kita juga mendapat permintaan dari keluarga berpendapatan rendah di kawasan bandar.

Jadi kita sedang mengkaji perkara ini,” katanya.

“Hanya melalui pendidikan kita akan dapat meningkatkan taraf hidup kita dan semoga anak-anak pekerja ladang akan merealisasikannya,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.