Categories
NASIONAL

Acara Green Walk Anti Lynas Akan Diteruskan Ke Parlimen

 

KUALA LUMPUR 25 NOV : Pemimpin perarakan Anti-Lynas ?Green Walk? akan meneruskan misi mereka dengan berarak ke Parlimen esok bagi menyeru Kerajaan Pusat supaya menghentikan operasi loji nadir bumi Lynas di Pahang.

Ini setelah perarakan yang berjaya mencecah 15,000 orang itu dihalang daripada memasuki Dataran Merdeka, Kuala Lumpur, hari ini.

Pengerusi Himpunan Hijau Wong Tack berkata beliau dan aktivis lain akan bermalam di Kuala Lumpur dan meneruskan kempen mereka dengan berarak ke Parlimen.

?Saya akan teruskan kempen ini sehingga kerajaan menghentikan operasi Lynas,? kata beliau kepada media di luar perkarangan
Dataran Merdeka.

Sebelum itu perarakan yang telah mencecah kira-kira 15,000 orang telah sampai di Dataran Merdeka Kuala Lumpur petang tadi di mana mereka di halang daripada memasuki padang bersejarah tersebut.

Peserta yang berbaju hijau daripada berbilang kaum itu telah membanjiri persimpangan Jalan Tunku Abdul Rahman dan Jalan Tun Perak tetapi dihalang daripada memasuki Dataran Merdeka oleh pasukan polis dan penguatkuas Dewan Bandaraya Kuala Lumpur.

Walaubagaimanapun, mereka berada di dalam keadaan aman dan ceria sementara menunggu isyarat daripada pemimpin mereka berkenaan langkah seterusnya jika masih dihalang untuk memasuki Dataran Merdeka.

Turut kelihatan dalam perarakan tersebut pemimpin Pakatan Rakyat seperti Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, MP Kuantan Fuziah Salleh, Exco Alam Sekitar Selangor Elizabeth Wong dan Adun Rawang Gan Pei Nei.

Acara ?Green Walk? dimulakan oleh Wong sebagai kempen untuk memupuk kesedaran tentang bahayanya operasi loji nadir bumi Lynas di Gebeng, Kuantan, Pahang.

Wong yang memulakan acara Green Walk di Kuantan pada Nov 12, telah berjalan kaki sepanjang 300 km dari Kuantan ke Kuala Lumpur bagi meraih sokongan terhadap kempen itu.

Beliau yang memulakan acara tersebut secara peseorangan telah mengumpul beratusan penyokong yang turut berjalan bersama beliau.

Leave a Reply

Your email address will not be published.