Categories
SELANGOR

MBPJ Diminta Buat Kajian Bas Percuma Di Kota Damansara

SHAH ALAM 26 NOV : Kerajaan Negeri akan meminta Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) dan Majlis Perbandaran Shah Alam (MBSA) untuk menyediakan satu kajian terperinci dan mengadakan rundingan supaya dapat menyediakan bas percuma di kawasan Kota Damansara.

Perkara itu dibangkitkan oleh Adun Kota Damansara, Dr Nasir Hashim berikutan ketiadaan pengangkutan awam di kawasannya untuk ke Hospital Sungai Buloh.

Exco Kerajaan Tempatan, Kajian dan Penyelidikan, Ronnie Liu berkata Kerajaan Negeri dan Kerajaan Pusat serta Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Darat (SPAD) berusaha untuk menangani masalah itu.

“Kita difahamkan SPAD mempunyai peruntukkan untuk mewujudkan perkhidmatan bas itu dan kini ianya dalam perbincangan,” katanya dalam sidang Dewan Negeri.

Ronnie menambah Kerajaan Negeri setakat ini, sudah menyediakan dua buah bas percuma untuk kegunaan warga Putrajaya yang dikawal oleh MBPJ.

“Sebenarnya, bidang kuasa penyediaan perkhidmatan pengangkutan awam di bawah kuasa Kerajaan Pusat, Kerajaan Negeri tiada hak untuk merancang, bagaimanapun kita akan cuba melalukan inisiatif itu” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.