Categories
NASIONAL

ANAK Dedah Konspirasi Lantik Isa Samad Sebagai Pengerusi KPF

KUALA LUMPUR, 5 DIS : Persatuan Anak peneroka Felda Kebangsaan (Anak) mendedahkan konspirasi terancang untuk mengangkat Pengerusi Felda, Tan Sri Isa Samad sebagai pengerusi baru Koperasi Permodalan Felda (KPF) demi ‘menyelamatkan’ Felda Global Ventus (FGV) yang sahamnya semakin menjunam.

Menurut Pengerusi Anak, Mazlan Aliman mendakwa, ‘kerja jahat’ ini diketuai oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Malaysia, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Ismail didakwa mengarahkan Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) mengeluarkan notis bertarikh 4 Disember agar Koperasi Permodalan Felda Malaysia Berhad mengadakanĀ  Mesyuarat Agung Perwakilan Tahunan Kali Ke- 31 pada 27 Disember depanĀ  bertempat di Dewan Perdana Felda, Kuala Lumpur.

Mazlan mendedahhkan tujuan mesyuarat ini dipanggil semula berikutan kes pertikaian No.05/2012 bertarikh 26 November lalu yang memerintahkan KPF mengadakan semula mesyuarat agung tahunannya.

Turut dilampirkan pada surat berkenaan surat kuasa memanggil mesyuarat agung perwakilan tahunan kali ke 31 oleh Pengerusi Eksekutif SKM, Datuk Md Yusof Samsudin.

“Surat kuasa menyatakan Mesyuarat Agung perwakilan Tahunan Koperasi Permodalan Felda Malaysia Berhad yang berlangsung pada 20 Jun lalu adalah tidak sah dan terbatal.

“Daripada bukti yang ada sudah ada wujud campurtangan dalam KPF. KPF merupakan koperasi terbaik di Malaysia yang mempunyai 246,000 anggota dengan jumlah caruman lebih RM2 bilion,”katanya.

Sebelum ini, FGV berhasrat membawa masuk KPF menjadi sebahagian daripada mereka, namun usaha itu gagal kerana KPF sebagai badan bebas maka mereka tidak boleh membuat sebarang keputusan dan semuanya bergantung kepada lembaga pengarah.

“Untuk bawa masuk KPF adalah sukar dengan peraturan sedia ada, melainkan satu konspirasi dibuat antaranya membatalkan mesyuarat agung KPF dan memastikan dua orang, Tan Sri Isa Samad dan Faizoull Ahmad berada di dalam KPF,” katanya dalam satu sidang media di Ibu Pejabat PAS.

Tambahnya, perkara ini perlu diselesaikan sebelum akhir tahun 2012 dan antara strategi yang sedang berjalan sekarang adalah mengarahkan pengurus-pengurus Felda melobi agar Isa Samad dilantik sebagai Pengerusi KPF yang baru sementara Pengurus Besar Felda, Faizoull Ahmad sebagai Setiausaha KPF.

Tegas Mazlan, pelantikan dua inidividu ini bakal membawa kepada pengurangan penguasaan KPF dalam 11 anak-anak syarkat melalui Felda Holding daripada 51 peratus kepada 29 peratus

Sebagai pertukaran, KPF diberikan saham 10 peratus dalam FGV sekaligus menyaksikan kekuatan KPF akan ditentukan FGV dengan tujuan mereka boleh melonjakkan semula saham FGV.

Sehubungan itu, Anak menerusi Jawatankuasa Selamatkan KPF yang dipengerusikan oleh Mohd Nasaie Ismail akan mengadakan sesi penerangan dan menawarkan khidmat nasihat percuma kepada pemegang saham pada 21 Disember ini bertempat di Kelab Sultan Sulaiman pada jam 3 petang.

Selain itu, pihaknya akan mengemukakan injuksi di Mahkamah Tinggi bagi menghalang mesyuarat agung yang bakal berlangsung pada 27 Disember ini.

Ujar Mazlan lagi, Anak akan menggerakkan satu himpunan besar Felda bersama NGO lain seperti BERSIH dan Anti Lynas pada 28 Disember ini selepas solat Jumaat bertempat di Masjid UTM Jalan Semarak dengan mensasarkan kehadiran seramai 30,000 orang.

“Kita akan serah memorandum dan memorandum ini akan diterima oleh Isa Samad sahaja. Kita tidak akan serahkan jika mereka menghantar wakil. Selagi (Isa Samad) tidak terima, kita akan berkhemah. Antara gimik kita akan longgokkan setengah tan buah sawit di hadapan bangunan Felda,” ujar beliau lagi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.