Categories
SELANGOR

RM9.7 Juta Untuk Projek Tebatan Banjir Di Seri Kembangan

ean yong hian wah

SHAH ALAM, 15 JAN : Kerajaan Negeri Selangor memperuntukkan RM9.7 juta untuk melaksanakan projek tebatan banjir di Seri Kembangan bagi mengatasi masalah itu yang sepatutnya projek itu dilaksanakan oleh Kerajaan Pusat.

Exco Pembangunan Kampung Baru dan Penyelesaian Kilang Haram, Ean Yong Hian Wah berkata, daripada peruntukan itu sebanyak RM7.7 juta diberi kepada Jabatan Pengairan Dan Saliran (JPS).

Manakala sejumlah RM2 juta diperuntukkan kepada Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ).

Ean yang juga Adun Seri Kembangan berkata, peruntukan itu diluluskan oleh Kerajaan Negeri dalam Mesyuarat Tindakan Ekonomi Selangor (MTES) baru-baru ini yang dijangka akan mengambil masa kira-kira enam bulan untuk disiapkan.

Ujarnya, JPS Selangor berulang kali memohon peruntukan daripada Kerajaan Pusat bagi projek tebatan banjir itu namun ia tidak diberi perhatian.

“Projek ini akan melibatkan dua tempat iaitu DUN Seri Kembangan dan DUN Seri Serdang.

“Beberapa insiden banjir banyak berlaku mutakhir ini dan rakyat banyak mengemukakan aduan.

“Sekarang Kerajaan Negeri telahpun meluluskan peruntukan ini,” kata Ean ketika dihubungi TVSelangor.

Katanya, projek tebatan banjir itu juga melibatkan pelebaran dan kerja-kerja mendalamkan sungai serta menaiktaraf kolam takungan bagi mengatasi masalah banjir di sekitar Sungai Kuyuh.

“Kita juga akan menaiktaraf longkang-longkang dan juga menambah ban-ban di tepi sungai itu,” kata Ean juga menyatakan projek ini akan dilaksanakan secepat mungkin.

Jelasnya, apabila projek ini siap ia akan mengatasi masalah banjir yang melibatkan beberapa kawasan taman perumahan dan kawasan perindustrian yang kerap berlaku banjir apabila hujan turun pada kadar yang tinggi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.