Categories
NASIONAL SELANGOR

Urusniaga Dua Syarikat Bernilai RM 160 Juta Guna Pencen Angkatan Tentera Tidak Masuk Akal

rafizi pc white 01

PETALING JAYA, 7 JAN : Urusniaga antara Boustead Holdings dengan syarikat Astacanggih dan Awan Megah yang bernilai RM 160 juta yang melibatkan tanah di Bukit Raja dan satu projek kem tentera adalah satu pelaburan yang tidak masuk akal.

Ini kerana menurut Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli, tanah yang kononnya dibeli oleh Boustead dari Awan Megah masih lagi milik Kerajaan Pusat dan bukannya hak milik syarikat itu.

Manakala projek Pusat Pengajian Pertahanan Nasional (Puspahanas) yang diswastakan kepada Awan Megah mempunyai nilai yang jauh lebih rendah daripada RM 130 juta.

?Pembayaran sedemikian rupa bagi membeli tanah yang hakmiliknya tidak wujud dan projek yang jumlahnya jauh lebih rendah adalah satu pengkhianatan kepada anggota tentera dan penyelewengan yang melibatkan pimpinan tertinggi negara,” kata Rafizi.

Boustead adalah unit pelaburan Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) yang menyimpan caruman dari potongan gaji anggota tentera.

Beliau menyangkal kenyataan pengerusi LTAT Tan Sri Mohd Anwar Mohd Nor bahawa pembelian kedua-dua syarikat itu merupakan satu pelaburan yang baik.

Rafizi berkata tanah 233 ekar di Bukit Raja masih lagi hak milik Kerajaan Persekutuan manakala pindah milik dan pembangunan di atas tanah tersebut tertakluk kepada kelulusan Kerajaan Selangor.

“Oleh yang demikian, pembayaran RM 130 juta … kepada Awan Megah yang dimiliki Ketua Wanita Umno Selangor Senator Raja Ropiaah Raja Abdullah, samalah dengan memberi wang RM 130 juta kepadanya tanpa ada apa-apa hasil kepada Boustead.

“Jika urusniaga ini tetap berlaku, Boustead akan menyalahgunakan RM 130 juta dana pencen anggota tentera untuk membayar 223 ekar tanah kepada Awan Megah yang tidak mempunyai hak milik tanah itu,” katanya dalam sidang media di sini hari ini.

Rafizi juga mendakwa bahawa kos keseluruhan bagi menyiapkan Puspahanas yang tergendala, hanya RM 72.5 juta dan bukan RM 160 juta seperti yang hendak dibayar kepada Astacanggih dan Awan Megah.

Mengikut perjanjian dengan Kerajaan Persekutuan, projek tersebut sepatutnya disiapkan oleh Awan Megah tetapi tergendala.

Manakala perjanjian itu memaksa Awan Megah untuk meletakkan satu ?land bond? bernilai RM 72.5 juta sebagai jaminan kewangan sekiranya syarikat itu gagal menyiapkan projek tersebut.

Rafizi berkata Kerajaan Persekutuan berhak menuntut RM 72.5 juta daripada Awan Megah untuk menyiapkan Puspahanas.

?Ini bermakna kos keseluruhan Puspahanas hanya RM 72.5 juta sahaja.

?Dalam keadaan Puspahanas belum siap dan milainya RM 72.5 juta sahaja, pembayaran RM 160 juta oleh Boustead sudah tentu harga yang tak masuk akal?.

Leave a Reply

Your email address will not be published.