Categories
NASIONAL

Anwar : Pejabat PM Didakwa Terlibat Operasi Bawa Pengundi Hantu

anwar taman ampang 1 mei 03

PETALING JAYA 2 MEI : Pejabat Perdana Menteri didakwa terlibat dalam operasi membawa masuk pengundi yang dicurigai dari Malaysia Timur ke Semenanjung.

Dakwaan ini dibuat Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang menyatakan pihaknya memperolehi bukti dokumen dan gambar 16 penerbangan sewa khas yang membuat perjalanan setiap hari dari pelbagai lokasi di Malaysia Timur.

Anwar mendakwa, sekurang-kurangnya 4,500 dibawa masuk ke semenanjung setiap hari sehingga menjelang hari mengundi. Penerbangan dibuat kecuali pada 1 Mei, dan bermula 25 April lalu.

Anwar menambah, berdasarkan maklumat yang diperoleh pihaknya sebanyak 16 penerbangan direkodkan daripada Sabah dan Sarawak, khususnya dari Kuching, Kota Kinabalu, Sandakan, Miri dan Sibu menggunakan pesawat jenis Jumbo dan C130 Hercules yang ditempah khas.

?Ini bermakna 40,000 individu ragu ada dan masih memasuki melalui KLIA, tak termasuk rakyat asing yang melalui jalan darat, pelabuhan dan fasiliti seperti LCCT,? kata Anwar pada sidang media di ibu pejabat PKR hari ini.

Turut didakwa terlibat ialah syarikat penerbangan tambang murah Air Asia dan MAS selain Jabatan Pendaftaran Negara, Jabatan Imigresen dan Angkatan Tentera Malaysia.

?Kami difahamkan pesawat C130 Hercules milik ATM digunakan untuk membawa pengundi hantu ke lapangan terbang kecil seperti di Batu Berendam (Melaka) dan Ipoh (Perak),? kata Anwar.
Beliau menambah, kemudahan kem Askar Wataniah turut digunakan untuk menempatkan pengundi asing.

Tambah Anwar, beliau turut mendapat maklumat kemasukan secara tiba-tiba warga Thailand, Kemboja, Pakistan dan Myanmar dalam jumlah yang besar di pintu sempadan Bukit Kayu Hitam, manakala kemasukan rakyat asing Indonesia di Pelabuhan Klang.

Berikutan senario ini, Anwar menuntut penjelasan Perdana Menteri sementara, Datuk Seri Najib Razak, Ketua Polis Negara dan Ketua Turus ATM tentang jaminan dan sikap profesionalisme dan neutral yang kini menjadi dalang BN untuk mengekalkan kuasa.

Anwar juga berkata pihaknya juga memperolehi salinan komunikasi emel Sistem Penerbangan Malaysia yang didakwa mengaitkan Pejabat Perdana Menteri dengan penerbangan sewa khas tersebut.

Beliau turut mempersoal sama ada Ketua Pengarah Jabatan Peguam Negara terlibat memberikan kad pengenalan kepada pekerja asing di Sirkit F1 Sepang dan di KLIA.

?Sebab kita ada bukti dokumentari bergambar dan video yang dirakam dengan kerjasama dari PAS. Yang nyata ialah penglibatan Jabatan Pendaftaran Negara.

?Seandainya Pakatan Rakyat menang, kita akan mendakwa sesiapa sahaja yang bertanggungjawab. Pelanggaran peraturan tidak akan dimaafkan,? kata Anwar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.