Aidil Adha disambut penuh kesyukuran di Selangor

saiz kecil 2

SHAH ALAM 15 OKTOBER : Cuaca baik biarpun hujan di awal pagi digunakan sepenuhnya oleh umat Islam di negeri ini untuk menyambut Hari Raya Aidil Adha dalam suasana penuh kesyukuran.

Lebih 5,000 umat Islam bersama Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah menunaikan solat sunat Aidil Adha di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam yang bermula kira-kira jam 8.30 pagi tadi.

06Keberangkatan tiba baginda disambut Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan isteri, Puan Sri Salbiah Tunut, Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mohamed Khusrin Munawi serta barisan Exco Selangor seperti Sallehin Mukhyi dan Dr Daroyah Alwi di samping pembesar-pembesar negeri.

Sejurus selesai solat dan bacaan khutbah Aidil Adha, baginda serta Abdul Khalid meluangkan masa beramah mesra dan bersalaman dengan orang ramai.

Sebanyak 39 ekor lembu termasuk dua sumbangan baginda dikorbankan di masjid ini, seterusnya diagihkan kepada semua asnaf yang layak di sekitar Shah Alam.

Manakala, Kerajaan Negeri menyumbangkan 753 ekor lembu yang bernilai RM2.25 juta untuk diagihkan ke setiap daerah, masjid dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) di seluruh negeri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.