Categories
KENYATAAN MEDIA

Soalan bocor bukan kali pertama: PKPIM gesa siasat

Oleh: Mohammad Fazril Mohd Saleh

PKPIM menyatakan kekesalan akibat penangguhan ujian mata pelajaran Science 018, 028, 038 bagi Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) yang dijadualkan berlangsung pada jam 8:15 pagi ini kerana didapati bocor.

Merujuk kepada kenyataan akhbar oleh Lembaga Peperiksaan pada 10 September 2014, kandungan soalan bagi kertas peperiksaan itu telah tersebar melalui media sosial.

UPSR BOCORLembaga Peperiksaan juga telah menyatakan komitmennya untuk bekerjasama dengan pihak berkuasa untuk menyiasat kes ini dan mengambil tindakan mengikut peruntukan undang-undang.

Tindakan Lembaga Peperiksaan untuk menarik semula soalan peperiksaan mata pelajaran Science 018, 028, 038 yang bocor ini merupakan suatu tindakan yang betul dan wajar walaupun kemungkinan besar banyak lagi soalan peperiksaan bagi mata pelajaran lain juga turut bocor di media sosial.

PKPIM mengutuk sekeras-kerasnya perbuatan tidak bertanggungjawab ini. Membocorkan soalan peperiksaan awam adalah suatu tindakan khianat terhadap prinsip pendidikan dan perbuatan ini menyalahi semangat Falsafah Pendidikan Kebangsaan (FPK) seperti yang termaktub dalam Akta Pendidikan 1996.

Lebih menyedihkan, tarikh penangguhan peperiksaan ini bersamaan dengan tarikh pembentangan Laporan Awal Pelan Pembangunan Pendidikan 2013-2025 yang telah dibentangkan oleh YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin pada dua tahun yang lalu (11 September 2012).

Justeru, PKPIM bertanya, berdasarkan kejadian ini, sejauh mana keseriusan pihak kementerian dalam menambahbaik sistem pendidikan negara?

logo pkpimKebocoran soalan peperiksaan bukanlah kali pertama berlaku. Ia bukan fenomena baharu dalam konteks peperiksaan awam di Malaysia. Cuma, mungkin soalan bocor itu tidak dianggap sebagai ‘bocor’ sebelum ini.

Kami juga percaya, sekiranya satu kertas peperiksaan telah bocor soalannya, maka tidak mustahil untuk kebocoran soalan berlaku untuk kertas-kertas peperiksaan yang lain.

Oleh yang demikian, sebagai sebuah pertubuhan pelajar di peringkat kebangsaan yang sentiasa peduli dengan kualiti pendidikan di Malaysia, PKPIM menggesa pihak berwajib khususnya Lembaga Peperiksaan dan Kementerian Pendidikan menyiasat isu ini secara serius akan isu ini.
Tindakan undang-undang perlu diambil terhadap mereka yang terlibat dalam tindakan tidak bertanggungjawab ini.

Kepada para guru, penggubal soalan peperiksaan dan juga petugas peperiksaan, PKPIM mengingatkan bahawa peperiksaan adalah salah satu aspek daripada keseluruhan proses pembelajaran bagi para pelajar.

Peperiksaan bertujuan untuk membuat pentaksiran dan penilaian terhadap apa yang dipelajari.

Justeru, kami merayu agar mengelakkan perbuatan tidak bertanggungjawab seperti ini atas sebab semata-mata untuk “ranking” sekolah yang baik. Tindakan seperti ini adalah amat memalukan.

Kepada ibu bapa, kami sedia maklum bahawa kecemerlangan anak-anak dalam peperiksaan merupakan sesuatu yang diidamkan. Adalah menjadi kebanggaan bagi setiap ibu bapa apabila anak-anak mereka cemerlang dalam peperiksaan.

Walau bagaimanapun, apakah tindakan menyebarkan soalan bocor seperti ini dianggap sebagai sesuatu yang bermaruah dan boleh dibanggakan?

PKPIM sekali lagi menyatakan kekesalan kami terhadap peristiwa yang berlaku ini. Kami menggesa pihak bertanggungjawab menyiasat kes ini secara serius demi maruah dan masa depan pendidikan negara.

* Mohammad Fazril Mohd Saleh adalah Presiden Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM)

Leave a Reply

Your email address will not be published.