Categories
SELANGOR

Trek basikal 2.4km di USJ siap dibina!

Oleh NORHAYATI UMOR

SUBANG JAYA, 9 OKT: Sebuah trek basikal sepanjang 2.4 kilometer (km) siap dibina di Jalan Tujuan, USJ dan boleh digunakan untuk melakukan aktiviti riadah dan rekreasi termasuk kegunaan harian.

Trek basikal itu dirasmikan oleh Yang Dipertua Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ), Datuk Asmawi Kasbi dan Adun Subang Jaya, Hannah Yeoh, semalam.

_MG_8019

Pembinaan trek dua hala itu mula dilaksanakan awal Jun lalu dan siap sepenuhnya pada 30 Sepetember berdasarkan cadangan Pejabat DUN Subang Jaya sendiri termasuk permintaan penduduk setempat.

Projek terbabit bernilai RM520,000 itu ditanggung sepenuhnya oleh MPSJ dan dijangka siap untuk manfaat masyarakat menjelang 31 Ogos depan.

Hannah berkata laluan trek berkenaan turut menggabungkan empat buah sekolah di USJ 4 dan USJ 12, sekaligus memberi kemudahan kepada para pelajar untuk menunggang basikal dengan lebih selamat.

_MG_8131 copy“Memandangkan ada permintaan daripada penduduk, pejabat saya mula mengadakan mesyuarat teknikal bersama Jabatan Kejuruteraan MPSJ menggesa untuk membina trek basikal ini.

“Lokasi ini strategik kerana dipenuhi tumbuh-tumbuhan dan jumlah purata kereta yang lalu di sini juga adalah jauh lebih rendah berbanding di Persiaran Tujuan,” katanya pada sidang media di tapak laluan trek basikal USJ.

_MG_8107

Selain trek, katanya kawasan parkir basikal dan kerusi rehat juga akan disediakan di kawasan berhampiran.

“Terima kasih kepada MPSJ kerana bersetuju membina trek ini untuk kemudahan pengguna,” katanya.

Sementara itu, Asmawi berkata trek itu merupakan trek ketiga dibina di kawasan MPSJ.

Katanya, sebelum ini, MPSJ sudah membina dua trek dengan panjang laluan yang sama iaitu di Puchong Perdana dan Serdang.

_MG_8156“Ketika ini kita merancang untuk menyambung laluan trek ini ke Usj Taipan atau kawasan lain bagi membolehkan pengguna lain menikmati kemudahan ini.

“Kita juga berharap semua pihak dapat menjaga kebersihan trek ini pada masa akan datang,” katanya.

HM

Leave a Reply

Your email address will not be published.