Categories
SELANGOR

DYMM Sultan Selangor, MB solat Aidiladha bersama 10,000 rakyat

Oleh AFIX REDZUAN

SHAH ALAM, 5 OKT: Sambutan Hari Raya Aidiladha di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah meriah dengan penyertaan 231 orang peserta ibadah korban tahun ini.

Turut mengambil bahagian, Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor, Datuk Khusrin Munawi serta Ketua Audit Negara, Tan Sri Amrin Buang.

Sebanyak 33 ekor lembu korban di peruntukkan sementara seekor lagi lembu untuk majlis aqiqah.

korban9

Pengerusi Jawatankuasa Ibadah Korban Tahun 2014/1435H, Kasjoo Kadis menyatakan kegembiraan peningkatan jumlah penyertaan peserta ibadah korban untuk tahun ini meskipun harga seekor lembu telah meningkat kepada RM3,500 seekor.

“Untuk makluman semua untuk tahun ini harga lembu agak naik sedikit. Untuk satu bahagian kita kenakan harga RM500 dan untuk seekor lembu RM3,500.

“Berbanding tahun lalu harga satu bahagian adalah RM450 dan harga seekor lembu hampir RM3,200,” katanya kepada media.

Katanya, kemungkinan kenaikan harga lembu pada tahun ini dipengaruhi dengan harga pasaran dunia.

Sebelum itu, hampir 10,000 orang jemaah menunaikan solat sunat Aidiladha di dewan utama solat bersama DYMM Sultan, Sultan Sharafuddin Idris Shah dan DYTM Raja Muda, Tengku Amir Shah, yang diiringi Datuk Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali dan Mufti, Datuk Mohd Tamyes Abdul Wahid.

korban1

Para jemaah turut mengambil kesempatan bersalaman dengan Tuanku serta pemimpin Kerajaan Negeri selepas selesai menunaikan solat dan bacaan khutbah yang disampaikan oleh Mufti.

korban4

HM

Leave a Reply

Your email address will not be published.