Categories
SELANGOR

Piala Malaysia: Gol tunggal Adam ceriakan Selangor, musnah harapan KL

OLEH: HAFIZAN TAIB

SHAH ALAM, 13 JUL: Gol tunggal jaringan pemain gantian, Adam Nor Azlin, melegakan Selangor dengan mencatat kemenangan tipis 1 – 0 ke atas Kuala lumpur dalam perlawanan perbukaan Piala Malaysia musim ini.

Ternyata percaturan Ketua jurulatih, Zainal Abdin Hassan, memasukkan pemain itu menggantikan Andik Vermanshah pada minit ke 86 membuahkan hasil bagi memungut tiga mata dengan jaringan dicari menyusul dua minit selepas itu.

CP2A0607-800x533Ia terhasil menerusi gerakan dilancar skuad Merah Kuning di hadapan pintu gol Kuala Lumpur dengan Adam melepaskan sepakan kencang melepasi jangkauan penjaga gol lawan, Badrul Zaman Halim.

Gol terbabit memusnahkan impian skuan bimbingan Ismail Zakaria yang mengharapkan pengakhiran sekurang-kurangnya seri selepas berjaya bertahan selama 88 minit perlawanan.

Perlawanan berlangsung di Stadium Shah Alam di sini, malam ini selepas rehat panjang Liga Malaysia, bermula agak hambar dengan kedua-dua pasukan berjiran di Lembah Klang itu berusaha membentuk keserasian ditambah kemasukan pemain import baru Selangor, Ugochukwu Ukah serta Jonathan Viviana dan Diego Mellao (Kuala Lumpur).

Selepas gagal mencari jaringan pada separuh masa pertama, The Red Giants menukar corak permainan dengan membuat pertukaran memasukkan R Gopinathan (m65) dan Hafiz Kamal (m77) mengambilalih peranan Patrick Ronaldinho dan S Veenod.

CP2A0523-800x533Sebelum itu, Ukah (m61) menggamatkan seketika penyokong tuan rumah apabila tandukannya terkena pemain pertahanan lawan di garisan gol Kuala Lumpur.

Beberapa percubaan selepas itu menerusi Andik (m78) dan Mario Olivi (m79) juga tidak berhasil termasuk serangan balas City Boys menerusi Konte Modiro (m54) dan Rashid Aya (m70).

Penonton terutama penyokong tuan rumah yang agak hampa ekoran ketiadaan jaringan gol hanmpir di sepanjang perlawanan bagaimanapun terhibur dengan kemasukan Adam yang memisahkan kedua-dua pasukan menerusi satu percubaan tepat menerjah jaring gol lawan dua minit sebelum perlawanan berakhir.

KEPUTUSAN LAIN:

FELDA UNITED 3 – 1 NS MATRIX
JDT 2 – 2 PKNS FC
KELANTAN 1 – 0 PAHANG
MELAKA UNITED 2 – 1 TERENGGANU
T-TEAM 2 – 2 JDT II

-nR-

Leave a Reply

Your email address will not be published.