Categories
NASIONAL

Gempa 6.2 magnitud gegar Itali: Bandar saya sudah ‘tidak wujud’

ITALI 24 OGOS: Bandar di tengah Itali yang digegarkan gempa bumi kuat pada skala 6.2 magnitud dikhuatiri menyebabkan kemusnahan teruk.

Setakat ini sekurang-kurang seramai 159 mangsa terkorban dan 368 cedera dengan angka mangsa dijangka terus meningkat ketika usaha mencari dan menyelamat giat dilaksanakan pihak berkaitan.

Datuk Bandar Amatrice di Perugia, Sergio Pirozzi membuat laporan di radio memohon bantuan kecemasan bagi operasi menyelamat bandar itu.

“Bandar saya sudah ‘tiada lagi’,” katanya.

“I’m trying to contact the services. The town doesn’t exist anymore. “There is no light, it’s all gone off. It’s all rubble, it’s a tragedy.”

Sistem PAGER United States Geological Survey (USGS) meramalkan kesan gempa bumi itu mengeluarkan amaran merah menjangka kemusnahan dan kerosakan bandar itu berdasarkan data gempa bumi sebelum ini.

Gegaran itu berlaku sekitar jam 3.30 pagi waktu tempatan, dan dirasai di hamparan bahagian tengah negara itu termasuk di ibu negaranya, Rome.

Orang ramai yang menghuni rumah di tengah-tengah kawasan sejarah itu pada awalnya merasakan kesan hayunan imbangan yang lama dan diikuti gegaran susulan.

Gempa Italy 6Keseluruhan populasi di kawasan itu mendiami struktur bangunan yang mudah mengalami kesan daripada gempa bumi.

Gempa bumi itu dikesan pada 76 km Selatan Perugia dan dapat dirasai sejauh Rome pada kedalaman 10 km.

 

proxy (7)

 

proxy (6)

 

proxy (4)

 

proxy (3)

 

proxy (2)

proxy (12)

proxy (11)

CqmrAF4XYAAj3a8

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.