Categories
SELANGOR

66 peserta terima Bantuan Blueprint Pembasmian Kemiskinan

OLEH NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 23 OGOS: Seramai 66 peserta daerah Hulu Selangor menerima peralatan bagi memulakan perniagaan menerusi program Bantuan Blueprint Pembasmian Kemiskinan.

Exco Kemiskinan, Kerajaan Prihatin dan Pekerja Ladang, V Ganabatirau berkata, bantuan itu membabitkan peruntukan sebanyak RM229,100.

Katanya, antara peralatan yang disumbangkan ialah mesin jahit, peralatan memasak apam balik, pam angin dan sebagainya.

“Program ini diteruskan setiap tahun bagi membantu golongan kurang bernasib baik menjana pendapatan tambahan, sekali gus mengurangkan kadar kemiskinan rakyat Selangor.

“Peniaga yang ingin mengembangkan perniagaan bagi menambah pendapatan disarankan supaya memohon ini di Pejabat Tanah,” katanya kepada SelangorKini.

IMG_6928Ganabatirau berkata, program itu menerima sambutan menggalakkan di setiap daerah sejak dilancarkan 2008.

“Saya berharap bantuan ini mampu menjana dan meningkatkan pendapatan keluarga ke arah mewujudkan kehidupan yang sejahtera,” katanya.

Program Blueprint Pembasmian Kemiskinan Selangor bertujuan menyalurkan bantuan berupa peralatan atau mesin diperlukan berdasarkan perusahaan dan perniagaan yang sedang dijalankan.

Program itu membabitkan golongan miskin dan berpendapatan rendah yang mempunyai kemahiran untuk meneruskan perusahan dalam bidang seperti jahitan, perniagaan runcit, perniagaan makanan, pengasuh kanak-kanak, perusahaan kecil dan kraftangan.

Kerajaan Negeri memperuntukkan sebanyak RM2 juta setiap tahun dalam usaha meningkatkan taraf ekonomi golongan sasar.

=EZY=