Categories
BERITA UTAMA SELANGOR

Atlet Selangor sumbang 74 pingat Sukan SEA

OLEH : DATO’ SERI MOHAMED AZMIN ALI

Syabas kepada atlet negara, khususnya atlet dari Selangor yang menunjukkan kesungguhan dan komitmen tinggi dalam setiap acara yang dipertandingkan dalam Sukan SEA 2017.

Dalam setiap pertandingan pasti ada menang dan ada yang kalah, namun yang penting adalah semangat kesukanan dan ketabahan dalam menghadapi cabaran yang ditempuhi.

Kecemerlangan negara dalam Sukan SEA 2017 telah menyaksikan seramai 142 atlet Selangor menyumbang sebanyak 74 pingat menerusi 41 acara sukan yang dipertandingkan.

sukan sea klAntaranya ialah 31 pingat emas, 23 pingat perak dan 20 pingat gangsa, sekaligus membolehkan kontinjen Malaysia mencapai sasaran 111 pingat dalam Sukan SEA kali ini.

Pencapaian gemilang atlet Selangor adalah hasil program pembangunan sukan Kerajaan Negeri Selangor yang berteraskan konsep 2I iaitu ‘Incorporate’ dan ‘Integrate’ bagi mencungkil bakat baharu bermula dari peringkat persekolahan lagi.

Pencapaian atlet Selangor memberi keyakinan kepada Kerajaan Negeri bagi meningkatkan lagi sumber dan tenaga untuk meneruskan program pembangunan sukan berkonsepkan 2I demi melahirkan atlet berprestasi tinggi.