Categories
BERITA UTAMA SELANGOR

Lebih 10 juta guna Bas Percuma Smart Selangor

OLEH LIZAWATI MADFA

SHAH ALAM, 25 SEPT: Sejumlah RM42.5 juta dibelanjakan Kerajaan Negeri dan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) bagi menyediakan perkhidmatan percuma Bas Smart Selangor, setakat ini.

Exco Pelaburan, Perindustrian, Perdagangan dan Pengangkutan, Dato’ Teng Chang Khim berkata, RM33.5 juta merupakan peruntukan disediakan Kerajaan Negeri manakala baki RM9 juta pula ditanggung PBT.

Katanya, PBT berkenaan adalah Majlis Bandaraya Shah Alam, Majlis Perbandaran Klang, Majlis Perbandaran Subang Jaya, Majlis Perbandaran Ampang Jaya, Majlis Perbandaran Kajang, Majlis Perbandaran Selayang dan Majlis Perbandaran Sepang.

“Kos yang dibelanjakan adalah merangkumi kos sewaan termasuk pengurusan dan penyelenggaraan yang dipertanggungjawab sepenuhnya kepada syarikat bas dilantik.

IMG_3365“Kos lain termasuk ‘wrapping cost’ dan enam peratus cukai barang dan perkhidmatan (Goods and Services Tax–GST),” katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Pelancaran Bas Smart Selangor ke-100, di Pintu Masuk Utama Pusat Membeli Belah Sunway Pyramid, di sini, semalam.

Majlis disempurnakan Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali dan turut dihadiri Speaker Dewan Negeri Selangor yang juga Ahli Dewan Negeri Subang Jaya, Hannah Yeoh.

Chang Khim berkata, prestasi perkhidmatan Bas Smart Selangor layak dikategorikan sebagai cemerlang dengan catatan 10,734,359 penumpang bagi tempoh 1 Julai 2015 hingga 31 Ogos 2017.

“Dengan sambutan sangat menggalakkan, Kerajaan Negeri amat yakin untuk terus memberikan sokongan dan bantuan terhadap usahasama dengan PBT dalam memperbanyakkan laluan serta menambah bas baru.

“Usaha ini bagi memastikan perkhidmatan Bas Smart Selangor lebih menyeluruh serta mempunyai jaringan dengan sistem pengangkutan awam lain,” katanya.

=EZY=