Categories
NASIONAL SAINS & INOVASI

Firma Penyelidik: Penggunaan Kepintaran Buatan di Malaysia masih rendah

KUALA LUMPUR 14 JUL: Kajian firma penyelidikan pasaran dan nasihat teknologi maklumat, IDC mendapati penggunaan kepintaran buatan (AI) syarikat di negara ini masih rendah berbanding negara Asia Tenggara lain seperti Indonesia, Thailand dan Singapura.

Naib Presiden ASEAN SAS, Andy Zook dalam kenyataan media berkata, kebanyakan organisasi bimbang dengan kos penyelesaian tinggi selain meragui keupayaan AI.

Katanya jika dibandingkan dengan negara Asia Utara, organisasi tempatan tidak begitu berminat memiliki keupayaan AI sekali gus mengurangkan keupayaan mereka memahami penyelesaian AI dalam mengukuhkan perniagaan.

“Organisasi mengakui bahawa AI dan analisis boleh membantu menyelesaikan masalah rumit. Bagaimanapun, untuk memanfaatkan sepenuhnya teknologi ini mereka perlu memiliki visi jelas bagi pelaburan data besar dan AI.

“Persoalan utama adalah bagaimana AI dapat menambah baik staf dan teknologi semasa untuk mendapat hasil perniagaanoptimum. Dalam ekonomi digital AI dan analisis adalah pemacu kejayaan organisasi dan syarikat memerlukan haluan yang jelas daripada data kepada inovasi,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Penyelidikan Global, Data Besar dan Analisis dan Kognitif AI IDC Asia dan Asia Pasifik, Chwee Kan Chua berkata, beberapa sektor antaranya perbankan, pengeluaran, penjagaan kesihatan dan kerajaan mendapat manfaat besar daripada penggunaan AI.

Menurut beliau, pelaburan dalam AI dijangka terus meningkat apabila lebih banyak organisasi mula memahami dan menyedari kepentingan teknologi itu kepada perniagaan.

Katanya lagi, syarikat yang tidak memasukkan elemen AI dalam operasi perniagaan akan ketinggalan berbanding pesaing mereka.

Contohnya lebih 80 peratus dari syarikat di China dan Korea Selatan berpendapat keupayaan AI adalah penting untuk kejayaan dan daya saing organisasi pada masa akan datang manakala kurang daripada 40 peratus syarikat di Singapura dan Malaysia mempunyai pandangan sama.

=EZY=