Categories
AGENDA NASIONAL

Baki 6,696 taska dibenar operasi, patuhi SOP

SHAH ALAM, 2 JUN: Taman asuhan kanak-kanak (taska) di seluruh negara dibenar memulakan operasi mulai hari ini, kata menteri kanan (keselamatan).

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata pengendali taska perlu mematuhi tatacara operasi piawai (SOP) digariskan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM).

“Sebelum ini kerajaan hanya benarkan 304 taska beroperasi dan hari ini kerajaan bersetuju membenarkan baki 6,696 taska beroperasi selepas berpuas hati dengan SOP yang dikemukakan KPWKM.

“SOP yang perlu dipatuhi antaranya merangkumi proses sewaktu hantar bayi ke taska, sewaktu penjagaan dan sewaktu ambil anak pulang,” katanya pada sidang media di Putrajaya, hari ini.

Mengenai status taman didikan kanak-kanak (tadika), taman bimbingan kanak-kanak (tabika) dan pra sekolah, Ismail berkata Kementerian Pendidikan diarahkan menyediakan SOP sebelum dibenarkan beroperasi kembali.

“Jika kerajaan berpuas hati dengan SOP yang dikemukakan kita jangkakan tadika, tabika dan pra sekolah mungkin boleh kembali dibuka bermula Julai nanti,” katanya.