Categories
AGENDA BERITA UTAMA EXCO SELANGOR

EXCO: Inisiatif MBSA bela peniaga kecil bukti tohmahan tidak benar

SHAH ALAM, 16 OGOS: Inisiatif Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) menganjurkan program penyusunan semula peniaga kecil membuktikan tohmahan yang dilempar sebelum ini tidak benar.

EXCO kerajaan tempatan berkata program berkenaan menunjukkan PBT itu membela nasib kumpulan terbabit terutama di Seksyen U20 Bandar Baru Sungai Buloh.

“MBSA sebagai sebuah PBT yang bertanggungjawab kepada keselamatan dan kesejahteraan setempat perlu responsif terhadap semua aduan dan cadangan orang awam supaya tidak terkesan daripada sebarang kacau ganggu yang akan menjejaskan keselamatan orang ramai.

“Syabas dan sekalung penghargaan kepada MBSA kerana telah bertindak selaras aspirasi Kerajaan Negeri dalam membantu para penjaja dan peniaga kecil tempatan secara proaktif dan progresif,” kata Ng Sze Han dalam kenyataan.

Program tersebut yang berlangsung di Dewan Meranti, Sungai Buloh mendapat sambutan baik apabila 114 peniaga yang memenuhi syarat diluluskan permit penjaja sementara secara serta-merta.

Berlangsung selama dua hari, MBSA turut menyediakan taklimat bagi memberi penerangan mengenai perkara melibatkan permohonan permit ubah suai bangunan, kebenaran merancang dan kebersihan serta keselamatan makanan.

Mengulas lanjut, Sze Han berkata 25 pemilik premis kedai dan pejabat serta 68 pemilik kilang teres di Jalan Perusahaan 2 dan 3 turut hadir bagi mendapatkan khidmat nasihat.

Malah, katanya, 44 orang daripada kumpulan tersebut mengemukakan permohonan permit bangunan secara lengkap dan memperoleh kelulusan serta-merta pada hari yang sama.