Categories
AGENDA NASIONAL

Polis sedia beri bantuan keselamatan vaksin Covid-19

KUALA LUMPUR, 16 FEB: Polis bersedia memberikan bantuan bagi memastikan keselamatan semasa perjalanan, pengedaran, perpindahan dan penyimpanan, vaksin Covid-19 yang dijangka tiba pada Ahad ini.

Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani berkata, arahan dikeluarkan kepada semua Pesuruhjaya Polis, Ketua Polis Negeri dan Ketua Polis Daerah untuk bersiap-siaga memberikan bantuan jika diminta Kementerian Kesihatan Malaysia, berhubung pengurusan vaksin itu.

Beliau berkata polis bekerja 24 jam sehari dan akan memberikan bantuan sebaiknya, bagi memastikan keselamatan vaksin terpelihara.

“Polis memberi jaminan bahawa keselamatan vaksin berkenaan daripada ia tiba (di negara) hinggalah (kepada) urusan untuk diberikan kepada penerimanya,” katanya kepada Bernama hari ini.

Acryl Sani berkata, segala urusan berkaitan keselamatan vaksin akan dipatuhi mengikut tatacara operasi piawai (SOP).

“SOP itu (sama) seperti mana kita membuat SOP ketika pengiringan keselamatan (yang lain misalnya) tugas keselamatan melbatkan duit, OKT (orang kena tuduh) dan seumpamanya. Memang ada SOPnya untuk kawalan keselamatan,” katanya.

Bernama melaporkan vaksin Covid-19 jenis Pfizer-BioNTech akan tiba di negara ini pada Ahad ini, sementara pelaksanaan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan, akan mula dilancarkan secara berfasa pada 26 Februari.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dilaporkan berkata, beliau akan menerima suntikan vaksin itu pada hari pertama pelaksanaan program berkenaan, bersama-sama petugas barisan hadapan.

– BERNAMA