Categories
AGENDA SUKANKINI

Sukan papan anjal: Nasib berbeza Dhabitah Sabri dan Yan Yee

TOKYO, 30 JULAI: Nasib berbeza buat dua penerjun negara di Pusat Akuatik Tokyo hari ini apabila Nur Dhabitah Sabri mengesahkan slot ke peringkat separuh akhir manakala rakannya Ng Yan Yee terkandas di pusingan kelayakan acara 3 meter (m) papan anjal individu wanita di Sukan Olimpik Tokyo 2020.

Nur Dhabitah, 22, bermula dengan bergaya apabila menduduki ranking ketiga selepas tamat pusingan pertama dengan 67.50 mata, sebelum kedudukan mula merosot namun berjaya menamatkan saingan di tempat ke-10 dengan mengumpul 291.60 mata.

Bagi Nur Dhabitah, ini dalah penampilan keduanya di pentas Olimpik dengan pencapaian di tempat kelima acara 3m papan anjal seirama ketika bergandingan dengan Cheong Jun Hoong  pada edisi 2016 di Rio de Janeiro, Brazil.

Sementara, Yan Yee yang bermula agak kurang baik, gagal memperbaiki kedudukan pada penampilan ketiganya di Olimpik, sekali gus terlepas peluang ke separuh akhir apabila menamatkan saingan di tempat ke-20 dengan mengumpul 251.95 mata.

Bagaimanapun, Yan Yee yang pernah beraksi pada edisi London 2012 dan Rio 2016, berada dalam senarai penerjun simpanan untuk separuh akhir.

Penerjun China mempamerkan penguasaan mereka apabila juara bertahan Shi Tingmao mengungguli kedudukan selepas mengumpul 350.45 mata, diikuti rakan senegara yang juga bekas juara dunia Wang Han (347.25 mata) dan Jennifer Abel dari Kanada (332.40 mata).

Tingmao dan Wang Han mempunyai keyakinan tinggi di separuh akhir selepas meraih pingat emas acara 3m papan anjal seirama Ahad lepas.

Hanya 18 penerjun terbaik daripada 27 peserta di pusingan kelayakan mara ke peringkat separuh akhir yang dijadual berlangsung pada Sabtu, 3 petang waktu tempatan (2 petang waktu Malaysia).

Seramai 12 penerjun terbaik layak beraksi di final pada Ahad.

— BERNAMA