Categories
AGENDA NASIONAL

PAKATAN desak suntikan dos pertama semua negeri dipertingkat segera

SHAH ALAM: 11 OGOS: Pakatan Harapan (PAKATAN) mendesak suntikan dos pertama Covid-19 di semua negeri dipertingkat segera sebelum Hari Kemerdekaan pada 31 Ogos ini.

Majlis Presiden menerusi kenyataan berkata pemberian vaksin di negeri-negeri berisiko tinggi amat penting kerana ada negeri yang masih mempunyai kadar dos pertama yang rendah.

“Sabah yang merupakan negeri berisiko tinggi dalam jangkitan dan mempunyai peratus jumlah dos pertama paling rendah dalam negara.

“Memandangkan penerima dua dos vaksin masih berisiko menjadi pembawa virus Covid-19, tidak boleh diketepikan kemungkinan gelombang baharu di negeri-negeri fasa 2,” menurut kenyataan dikeluarkan Datuk Seri Anwar Ibrahim, Mohamad Sabu dan Lim Guan Eng, hari ini.

PAKATAN turut mendesak kerajaan membantu pemilik premis yang dibenarkan menerima pelanggan dengan memastikan pekerja mereka juga telah menerima vaksin.

“Kerajaan harus membantu premis termasuk hotel, inap desa dan restoran yang akan menerima pelanggan lengkap dua dos vaksin, untuk memastikan semua pekerja telah menerima sekurang-kurangnya dos pertama vaksin,” katanya.

Selain itu, Majlis Presiden mengulangi pendirian bahawa kerajaan perlu memberi suntikan fiskal tambahan sekurang-kurangnya RM45 bilion untuk pekerja, perniagaan dan kesihatan demi menyelamatkan nyawa serta mata pencarian.

“Langkah ini membantu pemulihan sektor-sektor yang telah sangat terkesan akibat PKP menyeluruh sejak 1 Jun 2021,” katanya.

Pada 8 Ogos, perdana menteri mengumumkan individu yang lengkap menerima dua dos vaksin di seluruh negara dibenar merentas daerah dan negeri dalam semua fasa Pelan Pemulihan Negara.

Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata kebenaran yang berkuat kuasa pada 10 Ogos itu tertakluk kepada pasangan suami isteri jarak jauh untuk bertemu dan ibu bapa untuk berjumpa anak bawah 18 tahun.

Lengkap dua dos vaksin bermaksud seseorang itu melepasi tempoh 14 hari selepas menerima suntikan Pfizer, Astrazeneca dan Sinovac manakala 28 hari bagi satu dos vaksin Johnson & Johnson dan Cansino.