Categories
AGENSI BERITA UTAMA SELANGOR

Selangor perluas rebat pengangkutan ke PPV untuk remaja bawah 18 tahun

AMPANG, 23 SEPT: Rebat pengangkutan sebanyak RM20 ke pusat pemberian vaksin (PPV) seluruh negeri diperluas kepada remaja berusia 12 hingga 17 tahun.

Ketua Tanggungjawab Sosial korporat Menteri Besar Selangor (Pemerbadanan) atau MBI Ahmad Azri Zainal Nor berkata permohonan dibuka sekarang dan boleh digunakan bermula 1 Oktober hingga 30 November.

“Dato’ Menteri Besar bersetuju untuk tawarkan inisiatif ini kepada penerima vaksin berusia 12 hingga 17 tahun serta memanjangkan tempoh yang sepatutnya tamat hujung bulan ini.

“Ibu bapa yang sudah menggunakan kemudahan ini juga boleh membuat permohonan lagi untuk anak-anak mereka,” katanya ketika menyerahkan derma RM50,000 kepada Persatuan Mencegah Kekejaman Terhadap Haiwan (SPCA) Selangor semalam.

Beliau berkata sejak inisiatif dalam Pakej Kita Selangor 2.0 itu diumumkan pada Jun, seramai 14,000 individu sudah menerima manfaatnya.

“Daripada jumlah berkenaan 10,000 orang sudah menebusnya. Untuk inisiatif ini MBI membelanjakan RM100,000 daripada RM1 juta yang diperuntukkan,” katanya.

Sebelum ini inisiatif itu dikhususkan kepada penduduk negeri ini berusia 50 tahun ke atas.

Bagaimanapun pada Julai, Dato’ Seri Amirudin Shari mengumumkan rebat terbabit dibuka kepada semua rakyat Selangor tanpa mengira usia.